Компютър предрича изреченията ни, преди да сме ги произнесли

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени от университета в Орегон разработиха програма, благодарение на която компютри ще разчитат нашите мисли и ще предричат изреченията ни, преди да сме ги произнесли, пише в. „Дейли мейл“.

Софтуерът сканира мозъка, за да търси определени невронни модели, свързани с думите. Той се учи да ги разпознава чрез самообучаващи се алгоритми, когато хората четат наум. Това може да бъде използвано, за да бъдат открити отделните думи и как евентуално биха били свързани в изречение.

Всичко това се постига чрез компютърен неврологичен анализ на дейността на мозъка. Според изследователите, водени от д-р Андрю Андерсън от лабораторията „Кул“ в университета в Орегон, софтуерът позволява да се „отгатнат“ непроизнесените още изречения със 70-процентна точност.

Новата програма може да бъде използвана в помощ на хора, прекарали инсулт и с трудности при общуването.

Ние можем да предскажем моделите на мозъчна активност, не идеално, но с добър процент успеваемост,

заявява д-р Андерсън. В близко време хората, пострадали от инсулт и със затруднения при говора, ще могат да общуват с останалия свят с помощта на тази компютърна програма.

В експериментите взели участие 14 доброволци, които прочели наум 240 изречения, като в същото време били анализирани невронните им модели, асоцирани с отделните думи. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори