Първият „отговарящ” мозъчен стимулатор започна изпитания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Стотици хиляди пациенти по цял свят преминават лечение чрез стимулиране на мозъка със специални импланти.

Този метод е ефективен при болест на Паркинсон и Алцхаймер, тежки депресии, епилепсия и някои други заболявания.

„Основният проблем на подобни устройства се състои в тяхната едностранност. Те изпращат електрически импулс в необходимия участък и в необходимото време, но не могат да разчитат самата мозъчна активност, следователно не реагират на нея”, разказва специалистът в областта на дълбоката мозъчна стимулация Джоузеф Неймат от Медицинския център при университета Вандербилт.

Наскоро компанията Medtronic, специализирана в медицинско оборудване, представи принципно нов мозъчен имплант – Activa PC+S. Това устройство, по форма напомнящо кардиостимулатор, не само изпраща на главния мозък електрически импулси за подобряване на неговата работа, но и отчита собствените му сигнали.

Голяма част от заболяванията, свързани с разстройство на когнитивните функции, се проявяват епизодично. Те се изострят на определени периоди от време, а след няколко часа изобщо не се проявяват. Ако се лекува мозъкът с едни и същи постоянни импулси, то подобни пристъпи така и не престават да мъчат пациента.

„Това е начало на нова медицина – вместо да вграждаме в мозъка на болния импланти, които не могат да реагират на собствените му сигнали, ще лекуваме хората с устройство, което чете информацията за мозъчната активност и реагира по съответен начин”, казва Робърт Фишър, ръководител на Центъра за лечение на епилепсия при Станфордския университет.

© Medtronic

Първите клинични изпитания на апарата са започнали на 14 август 2013 г. Необходимо е да се разбере достатъчно ли ефективно и безопасно работи имплантът на хора, тоест може ли той адекватно да реагира на различни сигнали. Тестовете с животни вече дали многообещаващи резултати.

Устройството може да предостави на учените нова информация за по-нататъшни изследвания. Регистрираните от импланта сигнали на мозъчна активност може да станат прекрасен материал за по-нататъшен анализ и дълбочинно изучаване на природата на заболяването.

Депресията например е хетерогенно състояние. Това означава, че при пациента, страдащ от това разстройство, някои отделни мозъчни участъци работят по-лошо от други.

© Medtronic

„За да разберем как се проявява и протича заболяването, е необходимо внимателно да следим най-малките промени в работата на главния мозък. Така можем да разберем как да класифицираме видовете депресия въз основа на невробиологични данни, а не на симптоматиката”, пояснява Роналд Саломон, психиатър от университета Вандербилт.

За съжаление с новия имплант не може да се лекуват всички заболявания, свързани с активността на главния мозък. В дадения случай неговата способност да реагира на мозъчни импулси се явява и плюс, и минус. От една страна, с такъв метод може да се държи под контрол всяка болест, проявяваща се периодично, но от друга – систематичните разстройства е по-добре да се лекуват по други начини.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори