Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспорт на бъдещето или наивна мечта?

14 август 2013 г. в 00:05
Последно: 3 март 2015 г. в 15:00

Във вторник, 13 август, в САЩ беше представен Hyperloop – транспортът на бъдещето, обещан ни от милиардера Елън Мъск.

Сега вече е ясно, че става дума за вакуумен тунел, по който едва ли не със свръхзвукова скорост ще се движат капсули с пътници.

Системата ще работи на принципа на пневматичната поща и вакуумните тръби от анимационния филм „Футурама”. Hyperloop ще съедини Лос Анджелис и Санфранциско, а 600-те километра между тях ще могат да се преодоляват за половин час.

Транспорт на бъдещето или наивна мечта?

Това, че проектът Hyperloop е амбициозен, разбрахме всички, които чухме за него още докато беше обвит в мистерия. Но в думата „амбициозен” различните хора влагат различен смисъл.

„Ако проектът се построи и не попречат въпроси от екологията, политиката и огромните разходи, то това ще бъде фантастичен скок напред, който ще открие абсолютно нов пазар и ще предостави невиждани до днес възможности за пътниците”, разказва президентът на компанията Eno Center Джошуа Шенк.

Ускоряването на капсулите и осигуряването на спирането ще се осъществяват със специални магнитни ускорители. Движението ще бъде плавно – от електромагнитното поле и въздушната възглавница, която ще се образува под капсулата. Нещо напомня на полета на шайбите в аерохокея или пневматичната поща, която и сега се използва в някои болници в САЩ и Европа.

Натоварването в Hyperloop, независимо от скоростта, ще бъде само около 1 g. Захранването ще се осигурява от слънчеви батерии, които ще се разположат върху покрива на тунела. Дори стойността на билета за пътуването е изчислена – някакви си 20 долара, което е много по-евтино от който и да е транспорт.

„Големи трудности може да възникнат при строителството на системата. Първо, ще бъде необходимо разрешението на местните власти и някои промени в законодателството. Второ, самите жители може да се опълчат, понеже едва ли ще бъдат във възторг, че покрай тях ще летят капсули със свръхзвукова скорост”, добавя Шенк.

Елън Мъск е един от най-ексцентричните милиардери на нашето време. Системата Pay Pal, електромобилите Tesla, компанията SpaceX – всички те са негови деца. Той говори за голямото бъдеще на новия проект след десет години, но все пак признава, че не може сам да се заеме с него, пък и парите не стигат.

Точно в това му изявление се целят скептиците – Мъск не предлага нищо конкретно от техническа гледна точка, само дето прекалено много е гледал „Футурама”, където се движат във вакуумни тръби, и е откраднал идеята.

„Това е в неговия стил – да представи идея, която изглежда невъзможна, а после да я реализира, като го направи демонстративно, дръзко. Може, той ще го направи. Дори само да опита. Идеята не е лоша – транспорт, който не изисква нито пътища, нито нефт”, казва Род Диридън от Транспортния институт.

Впрочем и в системата Pay Pal, в електромобилите Tesla, да не говорим за частните космически полети на SpaceX също никой не вярвал в началото. Но те са факт.

Категории на статията:
Технологии