Първобитният инстинкт в епохата на прогреса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

човешка еволюция,
© Reddit
Антония Михайлова

Заедно с развитието на технологиите се ускорява и нашият живот. Само преди 50 години човек е изразходвал доста повече време за пътешествия, комуникации и обучение.

Сега имаме свръхскоростни магистрали, електронна поща и практически повсеместно достъпен интернет. Но заедно с плюсовете прогресът си има и осезаеми минуси. Нивото на стрес у средностатистическия гражданин също расте.

Според изследване, проведено от здравното ведомство на Швеция, нивото на стрес сред младите хора (20–25 години) е нараснало средно с 36% за последните 20 години.

Причините са най-различни. Това е и постоянно усложняващите се учебни програми, и дори еволюцията на джаджите. За едно десетилетие успяват да се сменят множество поколения устройства, всяко от които трябва да се усвоява наново. Немаловажен фактор е и числеността на населението в големите градове.

„Животът в плътен поток от хора сам по себе си е голям стрес – казва Елън Дезлер от катедрата по психология към Калифорнийския университет. – Например в Дивия запад един кос поглед може да стане повод за бой. А днес ни се налага да търпим всички, които ни настъпват по краката в пиковите часове или ни засичат на пътя. Акумулираме огромно ниво на стрес, който често не намира изход.“

И ситуацията само ще се усложнява. По данни на ООН населението на планетата може да прекрачи отметката от 10 милиарда още към 2050 година, а това означава, че в градовете ще стане още по-тясно. „Освен това жителите на мегаполисите ще трябва да се учат да са търпими – продължава Дезлер. – Без толерантност и уважение един към друг такова тясно съседство може да прерасне в конфликт.“ С днешните скорости на живот това е допълнителен стрес.

Човечеството се справя със стреса, както умее. Един от най-ефективните методи, заложени в нашето тяло на генетично ниво, е първобитният инстинкт, наречен секс.

Правейки любов, хората се освобождават от всички ограничения, които им налага обществото. Експертите от университета в Бъркли, които се занимават с проблемите на секса, смятат, че бъдещето е на грубите, първобитни отношения в спалнята.

„Колкото повече ни се налага да се ограничаваме, толкова по-силно ни се иска да правим обратното – да захвърлим офисното облекло и да дадем свобода на инстинкта“, пояснява Кърт Хемсуърд. Или поне засега човечеството не е измислило по-ефективен начин да противостои на стреса.

Популярная механика

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори