Работата трябва да започва след 10, училището – още по-късно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Ако сте от типа хора, които смятат, че е по-добре денят да започва малко по-късно, не сте единствени. Според известен експерт по съня във Великобритания проблемът не е в хората, а в системата, която сме създали.

Пол Кели (Paul Kelley) от Оксфордския университет казва, че обществото се намира в безсънна криза, защото работните часове, с които трябва да се съобразяваме не са природни и биологичните ни часовници не могат да се нагласят по тях.

„Това е сериозен обществен проблем“, казва Кели за The Guardian. „Като цяло, всички сме лишени от добър сън, но най-застрашената възрастова група са младежите от 14 до 24 години. Това е сериозна заплаха за здравословното състояние, настроението и психическото здраве на младите хора.“

Според Кели учениците във Великобритания губят средно по 10 часа сън на седмица заради неестествените начални часове в училищата. Според известния експерт началният час за деца до 10 години трябва да е в 8:30 сутринта, за тези до 16 години трябва да е в 10 часа, а за 18-годишните уроците трябва да започват най-рано в 11 часа.

„На 10-годишна възраст ставаме за училище и се съобразяваме с утвърдения график „от 9 до 5“. Когато сме на 55 години, спазваме същия модел. Но за 45 години в човешкия организъм се променят много неща, а ние не се съобразяваме с това. Истината е, че всичко трябва да започва с 3 часа по-късно, защото това е естественото за организма.“

Ако Кели е прав, това означава, че целият „модерен свят“ не се наспива. И това се случва всеки делничен ден!

„Работата трябва да започва в 10 часа… Работещите хора не се наспиват“, казва Кели на Британския фестивал на науките. „Всеки страда, а не би трябвало да е така. Не можем да променим 24-часовия ритъм на биологичния часовник.“

Наспиването е от огромно значение за паметта, но не само. Недоспиването може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително Алцхаймер. Време е да погледнем на ежедневието си от научна гледна точка и да изкореним саморазрушителните си навици.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори