Ракета на SpaceX се взриви на Кейп Канаваръл по време на тест

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ракета-носител „Фалкон 9“ на частната компания SpaceX, основана от Илон Мъск, експлодира при изпитание на стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, предадоха световните агенции.

Говорителката на НАСА Карън Нортън и представители на SpaceX са потвърдили, че това е ракетата, с която на 3 септември трябваше да бъде изстрелян израелски телекомуникационен спътник.

„Фалкон 9“ се е взривила при тестово запалване на двигателите преди планираното за събота изстрелване. От SpaceX изтъкват като причина „аномалия“ в стартовата площадка. Експлозията е унищожила ракетата и сателита.

От SpaceX нямат данни за пострадали при взрива, усетен на няколко километра от мястото. След експлозията в социалните мрежи се появиха съобщения и кадри, показващи пламъци и плътен стълб от черен дим.

Това, което знаем засега е, че е трябвало да се проведе кратък тест на основния двигател. Тестът е трябвало да продължи около 10 секунди, колкото инженерите да се убедят, че всичко работи нормално. Три минути преди това обаче, нещо се е объркало и всичко се е взривило в гигантски облак от дим. Наоколо не е имало хора и никой не е пострадал. Загубен е обаче товарът и самата площадка за изстрелване също е повредена.

Взривеният товар, е израелски спътник, който е трябвало да бъде фокусиран върху Африка и да предоставя услуги за Близкия Изток и интернет достъп за някои райони на Африка.

Според местните власти за жителите в района няма опасност след взрива.

„SpaceX“, основана от Илон Мъск през 2002 г., е първата частна компания, осъществила комерсиални космически мисии. Компанията има над 30 успешни изстрелвания към днешна дата. Не е ясно доколко настоящият инцидент ще повлияе на графика на предстоящите изстрелвания.

На видеото долу: взривът е на 1,10

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори