Растенията чуват къде тече вода

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Учени установиха, че растенията имат възможност да усещат звуци, като например течаща вода или дори жужащи насекоми. В университета на Западна Австралия са направили експерименти, показващи, че някои растения могат да откриват звукови вълни.

Биологът Моника Галиано и екипът й са работили с грах, който е бил засаден в саксия, имаща формата на обърната буква Y. Списание Scientific American описва експеримента така: Едното рамо на саксията във формата на обърната буква Y е било сложено в съд с вода или близо до  пластмасова тръба, през която тече вода. Другото рамо е било вкарано в почва. Корените на растението са се насочвали в своя растеж неизменно и само към рамото на саксията потопено във вода или близо до течаща вода. При това независимо от факта дали водата е била лесно достъпна или е преминавала в пластмасова тръба. Растенията са доказали, че „знаят“ къде е водата и са я откривали дори само когато са „чували“ звука на течащата вода в тръбата. Това доказва, че растенията могат да използват звуковите вълни за да открият от разстояние  течаща вода.

Според Галиано, жизнената важност на водата за организмите е развила у тях различни стратегии, за да оцеляват при ограничени водни ресурси, включително и активното търсене на вода от тяхна страна. След като открият източник на вода, растенията могат да насочат корените си точно натам. Това беше известно и досега, но как точно откриваха наличието на вода не беше ясен механизъм, обяснява Галиано. Австралийските учени сега доказват, че корените на растенията могат да открият източник на вода като „усетят“ вибрациите генерирани от движещата се вода в тръбата.

От своя страна, биологът Михаел Шьонер от университета в Грайфсвалд, Германия пише, че има все повече доказателства за акустична комуникация между животни и растения и точно в тази посока трябва да са изследванията за обмен на информация между тях.

Според американски учени когато пчелите жужат в определена специфична честота, те стимулират растенията да освобождават повече полени.

Изследвания показват също, че звуците могат да доведат до хормонални промени в растенията и да повлияят на поемания от тях кислород и съответно на техния растеж.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори