Изобретиха устройство за комуникация с растенията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако някой ви каже, че слуша как растенията му говорят, вероятно ще го помислите за луд. Растенията обаче излъчват малки електрически сигнали, които им помагат в комуникацията. Те обаче са много слаби и трудни за засичане.

Електрическите сигнали в растенията са открити още преди повече от 100 години през 1873, но досега не са особено добре проучени, защото сигналите се губят в електромагнитна интерференция. Новото устройство, наречено Phytl Signs Explorer, преодолява този проблем чрез закачане на сензори директно на растението.

Когато говорителят издаде звук, това означава, че волтажът се променя. При по-бърза промяна честотата на звука също се променя. Компанията създала устройството, базираната в Швейцария Vivent, разработва иновативни медицински решения и мониторингови технологии за здравето на растенията.

Разликата с други системи за мониторинг на растения е, че новото устройство следи конкретното растение и какво прави то, вместо да прави мониторинг на средата около него. Това, според компанията рпоизводител, ще позволи на собствениците на растения да имат ясна представа за добруването на конкретното растение чрез слушането му.

Добре ли се развива растението или е стресирано? Активно ли е или е тихо? Страда ли вашето растение от вредители?“, казва уебстраницата на проекта.

Vivent е използвал технология за мобилни телефони, за да изработи устройството на ниска цена. Това означава, че всеки би могъл да постави растението си под мониторинг, казват от компанията.

Кога и защо едно растение използва електросигнали и тяхната роля в комуникацията на растенията не е добре изучено“, казва Герхард Обермайер, растителен биофизик в Университета на Салцбург, Австрия пред New Scientist.

Д-р Найджъл Уолбридж, основател на проекта, сега иска да набира средства в размер на 75000 швейцарски франка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори