Разгадаха „извънземните“ кръгове до Лас Вегас

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

„извънземните“ кръгове
Димитър Димитров

Недалеч от Гранд Каньон земята е покрита със странни, изкуствени кръгове, които се виждат от орбита. Дали са дело на извънземни? По-скоро – не. Вероятните виновници за направата им са мравки, и то много мравки. Толкова много, че учените наричат мястото „Лас Вегас на мравките“.

Физикът Амелия Спаравиня (Amelia Sparavigna) е специалист по обработване на сателитни изображения в Торинския университет в Италия. Тя забелязала странните кръгове, докато изучавала Гранд Каньон.

Спаравиня смята, че обяснението на тези кръгове е доста просто. Пустинята около Гранд Каньон е дом на червените жътварски мравки (Pogonomyrmex barbatus), които могат да строят могили, достигащи диаметър от 120 см. Разстоянието между отделните могили обикновено е около 10 метра.

Изследванията на Спаравиня все още не са официално потвърдени и тя е на мнение, че задължително ще има нужда от полеви анализ, за да се докаже теорията ѝ.

Странните кръгове не са се виждали на сателитните снимки от 2008 г., но оттогава фокусирането на снимките се е подобрило. Благодарение на новите фотографии еколозите ще добият по-добра представа за това как организмите в този регион взаимодействат с околната среда, добавя Спаравиня.

Live Science

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори