Животни процъфтяват в необитаемата зона около Чернобил

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© PBS
Антония Михайлова

Британски и беларуски еколози са провели мащабна проверка на ситуацията в зоната на отчуждение около Чернобил.

Учените са стигнали до извода, че животните са се върнали на заразените територии, които днес напомнят повече на резерват, отколкото на епицентъра на най-голямата техногенна катастрофа на ХХ век, става ясно от статия в сп. Current Biology.

„Напълно е вероятно, че днес броят на дивите животни в зоната на отчуждение е по-голям, отколкото е бил преди инцидента. Това не означава, че радиацията допринася за живота на зверовете, а просто говори, че ловът, бракониерството и изсичането на горите за обработваеми площи и прочие видове човешка дейност им влияят много по-зле“, казва Джим Смит (Jim Smith) от университета в Портсмът (Великобритания).

Смит и колегите му установили, че числеността на повечето големи бозайници и други представители на фауната се е възстановила доста бързо – за първите 1–10 години след катастрофата на четвърти енергоблок на Чернобил, като почти 20 години наблюдавали състоянието на фауната в зоната на отчуждение и в четири беларуски резервата, незамърсени с радионуклиди.

Учените провели това изследване, проверявайки изводите и хипотезите на други еколози, които твърдели, че числеността на животните в зоната на отчуждение продължава да остава на ниско ниво и че радиацията се явява главен ограничаващ фактор за връщането на фауната в зоната на отчуждение.

За двадесет години наблюдения еколозите са успели да извършат множество хеликоптерни полети над зоната, като наблюдавали следите на животните и тези от тях, които успеели да видят на място. Учените изучавали и други фактори – като епидемии и различни неблагоприятни природни условия, способни да се отразят на числеността на зверовете.

© PBS

© PBS

Както показали наблюденията им, всъщност нещата са много по-различни – броят на дивите прасета, елени, сърни, вълци и прочие големи бозайници е намалял само през първата година след аварията и след това е започнал да расте, достигайки старата численост след три или след десет години. При това популациите на същите животни бързо намалявали на териториите на СССР, после в Русия, Беларус и Украйна.

Сега числеността на някои от тях е достигнала рекордни показатели – например броят на вълците в околностите на Чернобил сега е 7 пъти по-голям, отколкото в беларуските резервати. Нещо подобно се наблюдава в популациите на гризачите и други неголеми бозайници.

© PBS

© PBS

Всичко това, както смятат авторите на статията, говори, че бозайниците и други животни като цяло са способни да преживеят стабилно високо ниво на радиация, оставайки здрави на ниво цяла популация (но не на отделни животни), ако в живота им не се намесва човекът, за пореден път оказващ главен негативен фактор в живота на дивата природа.

„През последните 20 години работих, изучавах и снимах невероятния свят на животните в Чернобил. Много се радвам, че нашата работа накрая стигна до ушите на международната научна общественост“, заключава беларуският еколог Татяна Дерябина, цитирана от РИА Новости.

Категории на статиите:
Животни · Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори