Редки зрелища, събрани в най-добрите снимки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Michael Jaeger
Антония Михайлова

Гринуичката обсерватория (Великобритания) е представила най-добрите космически снимки от конкурса Insight Astronomy Photographer of the Year. Конкурсът се провежда вече за седми път, тази година в него са участвали рекорден брой фотографии – 2700 снимки от 60 страни по света. Победителите се избират в осем номинации (Поляно сияние, Слънце, Звезди и мъглявини, Човек и Космос и т.н.).

От вихрите на слънчевата плазма до сияещия в зелено нимб на кометата Лавджой, от звездопада над огън в Орегон до огромната луна над италианските планини – най-добрите астрономически снимки на годината са представени от Lenta.ru.

© Jan R. Olsen

© Jan R. Olsen

Зелените огньове на полярното сияние танцуват в небето над фиорд Люнген (Тромс, Норвегия), сочейки формата намагнитното поле на Земята над водите на Норвежко море. Характерният за такива явления зелен цвят възниква благодарение на взаимодействието на частиците в горните слоеве на атмосферата със слънчевия вятър.

© Michael Jaeger

© Michael Jaeger

C/2014 Q2 е вече петата комета, открита от австралийския астроном любител Тери Лавджой. В края на 2014 и началото на 2015 г. тя можеше да се види с бинокъл и дори с невъоръжено око в небето над Земята. Синьо-зеленият цвят на кометата е свързан с двуатомен газ, изгарящ при придвижването ѝ. Опашката на кометата е фрагментирата под влиянието на слънчевия вятър.

© Michael Jaeger

© Michael Jaeger

Рядко зрелище на природно светлинно шоу – буря над морето и светещите звезди на Млечния път. Снимката е направена при езерото Еър в Южна Австралия.

© Terry Robison

© Terry Robison

В центъра на мъглявината Ета Кил, сред облаците прах и газ, е разположена една от най-големите звезди на галактиката, също наричана Ета Кил. Тя е около 100 пъти по-масивна и милион пъти по-ярка от Слънцето.

© Stefano de Rosa

© Stefano de Rosa

Снимка на хълма Суперга под Торино (Италия), направена няколко секунди преди изгрева на Слънцето.

© László Francsics

© László Francsics

Мъглявината Лагуна в съзвездие Стрелец е открита от сицилийския астроном Джовани Годиерна през 1654 г. Макар че се намира на 5000 светлинни години от Земята, това е една от малкото мъглявини, които може да се видят на небето с невъоръжено око в северните ширини.

© Marcella Giulia Pace

© Marcella Giulia Pace

Луна над Антелао (Доломитови Алпи, Италия). Покритите със сняг склонове на планината и естественият земен спътник много си приличат, особено на фона на яркосиньото обедно небе. Фотографът сравнява обектите на своята снимка със снежна топка, която се търкаля по склона.

© Patrick Gilliland

© Patrick Gilliland

IC443, или мъглявината Медуза в съзвездие Близнаци – е остатък от свръхнова, взривила се сравнително скоро – преди 30 до 3000 години.

© Dan Barr

© Dan Barr

Звездни следи над езерото Грийн (Калифорния).

© Patrick Gilliland

© Patrick Gilliland

Мъглявината Орион – един от най-известните и видими на небето над Земята обекти от Далечния космос. Тя е разположена в облака Орион заедно с други любимци на астрофотографите – мъглявината Конска глава, Примката на Бърнард и Бягащ човек (в лявата част на снимката). Розовите и оранжевите оттенъци се създават от горещ водород.

© Rune Engebo

© Rune Engebo

Хълмът Мотинд. Норвежкият фотограф вероятно е виждал много полярни сияния през живота си, но на 21 януари 2015 година пред очите му се разкрило невероятно зрелище. Кислородните атоми над остров Сеня дали зелени оттенъци, а азотните – лилави.

© Juan Ignacio Jimenez

© Juan Ignacio Jimenez

Мъглявината Розета е разположена в края на молекулярен облак в съзвездие Еднорог. Горещите млади звезди в нейния център са нагрели околния газ до около 6 млн. келвина, което е дало мощно рентгеново излъчване.

© Gary Palmer

© Gary Palmer

Протуберанс

© Xiaohua Zhao

© Xiaohua Zhao

Развълнуван любител астроном сякаш се „къпе“ в звезди, когато нощното небе се отразява върху тънкия слой вода, покриващ Юуни (Боливия) – най-голямото солено езеро в света.

© O Chul Kwon

© O Chul Kwon

Рядко зрелище – полярно сияние с червен цвят, предизвикано от йонизацията на кислорода. Снимката е направена близо до Йелоунайф (Канада).

© Adam Block

© Adam Block

Заради очертанията си мъглявината NGC 2359 си е получила прозвището Шлема на Тор. Необичайната си форма тя дължи на звезда от типа Волф-Райе (горещ гигант на границата на свръхнова), вятърът от която раздухва междузвездното вещество.

© Brad Goldpaint

© Brad Goldpaint

Бягайки от черна мечка, американски фотограф се е добрал до върха на планината и е направил тази снимка. На небето се виждат звездите на Млечния път и ярка следа от метеор. Белите огньове на склоновете на планината (стратовулкана Рейнир, щата Вашингтон) са фенерчета на алпинисти.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори