Рекордни горещини са регистрирани в Гренландия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Гренландия подобри сезонните рекорди по горещина и топене на ледовете, като температурите надвишават значително средните стойности през последните няколко години, оповести Датският метеорологичен институт, цитиран от Франс прес.

Регистрирани са рекордни горещини през лролетта и лятото, се казва в комюнике на учени от института.

Средната температура през това лято в Тасилак в югоизточната част на Гренландия е била 8,2 градуса Целзий, т.е. с 2,3 градуса Целзий над регистрираната от 1981 г. до 2010 г. Средната температура през пролетта в Кангерлусуак в югозападната част на Гренландия пък е надхвърлила с 6,7 градуса Целзий нормалните сезонни стойности от 1949 г.

Новите измервания предоставят солидни доказателства, че повишаването на температурите в Арктика продължава и това не е изненадващо,

заяви климатологът Джон Капелен.

Той отбеляза, че последствията от топенето на ледовете не са свързани единствено с покачване на морското ниво, а и с поява на по-силни бури и с промени в екосистемата на Северна Америка, които ще повлияят върху риболова и количеството въглероден диоксид, погълнато от океана. (БТА)

Категории на статиите:
Климат

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори