Рей Курцвейл: сингулярността ще се случи до 2029

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рей Курцвейл, директор "Инженеринг" на Google
Ивайло Красимиров

ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА КУРЦВЕЙЛ

Рей Курцвейл, директор на инженеринговата дейност в Google, е добре известен футурист, чиито предсказания са с доказано много висока прецизност. От 90-те години насам той е направил 147 предсказания, 86% от които са абсолютно акуратни. По-рано тази седмица на конференция в Остин, Тексас Курцвейл направи още една прогноза: технологичната сингулярност ще стане факт по някое време през следващите 12 години.

„До 2029 г. компютрите ще притежават интелект на човешко ниво,“ казва Курцвейл в интервю пред организаторите от SXSW.

КАКВО Е ТЕХНОЛОГИЧНА СИНГУЛЯРНОСТ

Технологичната сингулярност (или само сигулярност) е хипотезата, че изобретяването на изкуствен суперинтелект ще предизвика бум в технологичното развитие, което ще доведе до необратими и фундаментални промени в човешката цивилизация. Според хипотезата, интелектуален агент (компютър, на който върви софтуер базиран генерален интелект) ще влезе в самоподдържаща се реакция от цикли на себеподобряване като всеки следващ цикъл ще води до нова генерация интелект все по-бързо, предизвиквайки по този начин интелектуална експлозия, чийто резултат ще бъде суперинтелект, който далеч надминава този на човека. Терминът „сингулярност“ е използван за първи път от Джон фон Нойман през 50-те години на миналия век.

Накратко сингулярност е онази точка във времето, когато напредъкът на технологиите, по-специално на изкуствения интелект ще доведе дотам машините да станат по-умни от хората. Прогнозата на Курцвейл за тази точка във времето сега се оказва с около две десетилетия по – скоро от прогнозата на Масайоши Сон, главен изпълнителен директор на Softbank. Масайоши твърди, че суперинтелигентни машини ще има чак през 2047. За Курцвейл обаче процесът към сингулярността вече е започнал.

„Това води към компютри с човешка интелигентност, които поставени в мозъка ни, свързани с облака, ще увеличат неимоверно онова, което сме. Днес това вече не е само сценарий за бъдещето. Вече го има частично и ще се ускорява.“

ДА СЕ СТРАХУВАМЕ ЛИ

Знаем, че рано или късно ще се случи. Големият въпрос е дали човечеството трябва да се страхува от сингулярността. Всеки знае, че когато машините станат по-умни от хората, те ще завладеят света, нали? Най-големите умове в света на науката и технологиите като Стивън Хокинг, Илън Мъск и дори Бил Гейтс предупреждават за опасността от такова бъдеще.
Е, Курцвейл не смята така. Всъщност той не е особено разтревожен от сингулярността. Той дори я очаква с нетърпение. Това, което научната фантастика определя като сингулярност – единичен, брилянтен изкуствен интелект, който поробва човечеството – е точно това: фантастика.
„Това не е реалистично,“ казва Курцвейл по време на интервюто с SXSW. “Ние нямаме един или два изкуствени интелекта в света. Днес те вече са милиарди.”

За Курцвейл сингулярността е възможност за човечеството да надскочи себе си.

Можете да чуете интервюто на английски език тук.

Категории на статиите:
Футурология

Коментари

 • И писаното тук е сбъркано.
  Човек бърка не само интелекта с разума, но и с мисловната мозъчна дейност. Тя е на биологично ниво, което човек няма да достигне никога !
  С уважение към предидущите коментатори !
  ИлмороПавел.

  Павел Николов 9 април 2017 22:58 Отговор
 • „За Курцвейл сингулярността е възможност за човечеството да надскочи себе си.“ – твърде спорно твърдение, за да не го окачествя като нещо друго. Освен това, сингулярността в чисто физически смисъл има друго разбиране. Явно, чрез информациониия транспортен коридор Курцвейл, други същества искат да ни кажат нещо..

  Flashman 18 март 2017 18:09 Отговор
 • Безсмислици
  На края на статията се откроява голямата му заблуда – „Днес те вече са милиарди“
  Има изкуствен интелект, който е слабо развит в момента и то за прости базови операции.
  Въпросните хора бъркат изкуствения интелект и изкуствения разум

  Zapoznat 16 март 2017 15:02 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори