Робот извършва сложни мозъчни операции за минути, вместо за часове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Мозъчната хирургия е фина и сложна работа. Само за да проникнат под черепа най-добрите хирурзи се нуждаят от поне два часа. Дори най-опитните в тази област обаче, могат да допуснат и допускат грешки. Учени от университета в щата Юта търсят начини да намалят възможностите за допускане на грешки, като включват в операциите робот. Резултатът е зашеметяващ. Роботът е в състояние да намали времето за сложна мозъчна операция, като времето за проникване в черепа се намалява от два часа на две и половина минути.

За достижението на неврохирурзите от Юта пише списание Neurosurgical Focus. Роботът е направляван в най-уязвимите места на черепа чрез данни идващи от скенер и включени в неговото програмиране. Данните от скенера показват разположението на нервните влакна и кръвоносните съдове, които трябва да се избегнат при пробиването на черепа. Така рисковете за пациента намаляват значително.

Наред с възможностите да спасява животи, роботът – хирург ще спести и доста средства на болниците. Рязкото намаляване на времето за хирургичната операция води до намаляване и на разходите за нея. Намалява се и времето, през което пациентът е под анестезия, което намалява възможността за евентуални усложнения.
Постепенно роботите променят начина за извършване на операции от хирурзите и в крайна сметка водят до прецизност, която не е във възможностите на човек.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори