Робот на Fujitsu ще щурмува Токийския университет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Компанията Fujitsu, прославила се със създаването на суперкомпютъра „К”, започна разработката на софтуер за изкуствен интелект, който да пребори входните изпити в Токийския университет. Токийският университет, едно от водещите японски учебни заведения, е известен с това, че постъпването в него не е лесно. Особено тежки за абитуриентите са изпитите по математика, на които е забранено използването на калкулатори и всякаква друга електроника.

Поставената задача на пръв поглед изглежда относително лесна, но не е съвсем така. Софтуерът на робота трябва да може да разпознава и обработва данни в текстови вид, във вид на диаграми, графики и формули и да може да решава математически задачи.

Според Fujitsu едва около половината от изпитните задачи може да се реши с чисто изчислителни методи. Много от задачите изискват подробен анализ, различни подходи, оценки на визуални изображения, прилагане на уравнения и формули, които абитуриентите трябва да знаят предварително. Изпитът по математика е труден дори за подготвени хора, а пред Fujitsu вземането на изпита поставя редица сложни теоретични и практически проблеми.

Само в научнофантастичните филми и произведения компютрите се справят лесно със задачи от всякакъв вид, които могат да хвърлят в смут дори много умен човек, докато в действителност не е лесно да накараш програмата да решава задачи в движение. Обикновено програмите произвеждат определени действия въз основа на набор начални данни. В този случай тези данни представляват огромни масиви от променливи величини.

Една от задачите от подобен род е реализацията на компютърно виждане, което се решава за сметка на оценка, анализ на изображения и прилагане на редица геометрични изчислителни методи. Но задачата за компютърно виждане, в сравнение с изпитната задача, изглежда като проста аритметична операция в сравнение с решаването на диференциални уравнения.

Специалистите от компанията Fujitsu планират да разработят функционираща система на изкуствен интелект към 2016 г. И ако всичко върви по план, през 2021 г изкуственият интелект ще направи първия си опит да щурмува Токийския университет. Крайната и доста далечна цел на създаването му е разработката на интелектуална програмна система, способна на самооценка и оценка на околната среда, която може да се оптимизира сама, изхождайки от предишните две оценки.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори