Градът, в който наводненията са добре дошли

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Представете си град, в който не се прави всичко възможно, за да се избегнат наводнения, напротив – наводненията се използват за благото на всички. Подобна идея използват инженери и строители, които планират да разработят нова инфраструктура за Хюстън, щата Тексас в САЩ – град край Мексиканския залив, който често страда от наводнения по време на силни тропически бури.

„Какво, ако водата, която залива града, временно се използва от нас и дори ни носи дългосрочни икономически ползи, като служи за източник на енергия за нашия град?”, пише архитектът Райвс Тейлър в сп. Fast Company.

Хюстън няма безупречна репутация по отношение на строителството и изпълнението на инфраструктурата, но някои успехи на този град заслужават внимание. Например, когато дъждовната вода започне да приижда, сухите резервоари, построени от Инженерния корпус на въоръжените сили на САЩ още през 30-40-те години, я насочват към околните езера.

В града някои улици са строени доста ниско, за да се превръщат в канали по време на дъждове, а други са издигнати нависоко, за да играят ролята на аварийни изходи. Игрището за ръгби и футбол на университета „Райс” е с наклон, за да събира и отвежда водата.

Новият проект ще помогне се само да се спасят стотици хора по време на бури и наводнения, но и ще защитава икономиката на града.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори