Роботът Atlas ще работи в зони на катастрофи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Роботът спасител Atlas
© DARPA/Boston Dynamics
Антония Михайлова

Агенцията за перспективни изследвания на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) представи тези дни роботизираната платформа Atlas, на базата на която ще се строят човекоподобни машини за работа в екстремни условия – зони на стихийни и техногенни катастрофи, на обекти с химични или радиоактивни замърсявания и т.н.

Създател на техническата новост е компанията Boston Dynamics, известна с роботите си BigDog – четириноги създания, способни да се придвижват по пресечена местност.

Конструкцията на Atlas включва два крака, две ръце, торс и глава. Височината на робота достига 1,88 метра, ширината на раменете – 0,76 м, теглото – приблизително 150 кг. За движението на машината отговарят 28 мощни хидравлични задвижвания. Захранването се подава по кабел, тъй като голямото енергопотребление на механичните части на Atlas не позволява използването на батерии.

Atlas е снабден с бордови компютър за контрол на задвижването в реално време. В главата е вградена сложна система от сензори с лазерен локатор и камери, осигуряващи кръгов обзор на пространството.

Елементи от конструкцията на Atlas.             © Stephen Cass/IEEE Spectrum

Роботът е способен не само да се придвижва на два крака, но и да се спуска и изкачва по стълби, да заобикаля неочаквано възникващи на пътя препятствия, а също и да скача. Електронният „вестибуларен апарат” му помага да запази равновесие при удари по корпуса (виж видеото), а механичните ръце му дават възможност да балансира и да се задържа във вертикално положение при движение в тесни затрупани проходи.

© Stephen Cass/IEEE Spectrum

За Atlas са създадени два типа манипулаторни ръце, които му осигуряват различна функционалност в зависимост от типа на изпълняваните задачи.

Метална решетка защитава от увреждане ключовите елементи на конструкцията.

© Stephen Cass/IEEE Spectrum

В близко време екземпляри от Atlas ще бъдат предоставени на екипите участници в съревнованието DARPA Virtual Robotics Challenge, на които предстои да покажат собствени варианти на програмни „мозъци” за изпълнение на различни задачи от робота, демонстрации на двигателни навици в сложни условия и др.

Източник: DARPA

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори