Роботът Petman вече не се различава от живия войник

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Boston Dynamics
Антония Михайлова

Компанията Boston Dynamics, която разработва различни бойни роботи за Пентагона, демонстрира усъвършенстваната версия на робота Petman. Облечен в костюм за химическа защита и противогаз, по време на движение той вече почти не се отличава от живия боец.

Създателите му твърдят, че целта на човекоподобния робот е тестването върху него на различни средства за индивидуална защита в условията на имитацията на естествените реакции на човешкото тяло от робота. Последният поддържа определена температура на тялото, способен е да „прегрява” при недостатъчна вентилация на облеклото, има дори потоотделяне.

Снабден със специални датчици, Petman може да тества ефективността на средства за индивидуална защита – специални костюми, противогази и други средства за защита в условията на продължителното им използване или въздействие на агресивна среда. Преди за тези цели (при това не във всички експерименти) са използвани живи хора.

Petman вече е способен да ходи бързо, да прикляка, присяда, да завърта тялото около оста си, да се изкачва, да разтваря ръцете си настрани и да ги завърта. Той може дори да прави лицеви опори и да запазва равновесие след ритници, с каквито щедро го надарявали създателите му по време на изпитанията.

Облечен в костюм и противогаз, по моторика и естественост на движенията Petman почти не се отличава от живия човек. Издава го само леко неестественото му ходене. Преди около година и половина движенията му бяха много по-неестествени и накъсани и сега не може да не се отбележи големият прогрес в работата по този проект.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори