Руските учени заклеймиха хомеопатията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Руската академия на науките се чувства принудена да се бори с целителството, магиите и циркониевите гривни, тъй като псевдонаучните теории представляват реална опасност за здравето.

„Всичко това е измама на трудещите се – казва председателят на комисията на Руската академия на науките по борба с псевдонауката и фалшификацията на научни изследвания Евгений Александров. – Ние нанасяме ущърб на своя народ, когато се поддаваме на тези басни.“

Както заявил ръководителят на комисията на РАН по борба с псевнонауката Евгений Александров, за това допринася и официалната медицина.

„Центърът на тежестта на нашето внимание се премести върху неорганизираната псевнонаучна престъпност която сега се е съсредоточила върху всякакво целителство. Това са псевдонаучната фармакология, лекарства, които не действат, това е „магическото целителство“, пояснява Александров.

Хомеопатията по думите му е абсолютно несъстоятелна и това било доказвано многократно в научни изследвания.

„Хомеопатията, от гледна точка на доказателствата на науката, се явява псевдонаука. И това може да се докаже много лесно, и самата хомеопатия не крие това – обяснява борецът с псевдонауката. – В рекламата на някакъв си „Анаферон“ пише, че действащото вещество е 10 на минус 15-а степен нанограма. Ако това се изчисли на броя на молекулите, каквото и молекулярно тегло да ни приписват, се оказва, че на милион такива таблетки няма нито една молекула действащо вещество.

Понякога се появяват възражения: „Ами не са ни необходими никакви молекули. Ние лекуваме по подобие на лекарствата. Този образ на лекарството е възприет при разреждане на матрицата на водата, водата го е запомнила и сега започнала сама да лекува.“ Това е абсолютна глупост. Водата няма никаква памет и нищо не може да лекува. Това е доказвано многократно в научни изследвания, но изплува по веднъж на двадесет години.“

Според Александров борбата с псевдонауката ще помогне на държавата да спести милиони долари.

„На държавно ниво сериозно се разглеждаше проект за производство на енергия от вакуума с торсионни полета. Това се обсъждаше на Съвета по сигурност през 2006 година. Сега такива проекти вече няма и аз се надявам, че няма и да има – отбелязва Александров. – Няма да има гравитационни оръжия, които трябва да унищожават всички врагове, и самолети, летящи по-бързо от скоростта на светлината.“

През 2010 година лекари от Великобритания също поискали от правителството на страната да признае хомеопатията за опасно за здравето шарлатанство и да лиши този вид медицина от държавна подкрепа.

Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори