Рядко „лунно затъмнение“ на Венера в петъчното утро

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Flickr/ Phil Plait
Антония Михайлова

В нощта на четвъртък срещу петък жителите на Австралия, Океания и редица острови в Тихия океан ще станат свидетели на сравнително рядко космическо събитие – покриването на Венера от диска на Луната.

Благодарение на това Зорницата ще се вижда за кратко дори през деня, съобщава Lunar Occultations.

Луната, както обясняват астрономите, периодично покрива със своята сянка далечни от нас обекти – планети от Слънчевата система и звезди. Подобни „затъмнения“ са интересни на учените с това, че те позволяват да се изучат свойствата на атмосферите на далечни от нас планети и други техни физически свойства, недостъпни за изучаване в други времена.

Подобни лунни покрития на Венера, по време на които земният спътник закрива от погледа ни неголемия полумесец на Зорницата, е по-малък от нея около 75 пъти и се случва сравнително често – няколко пъти годишно.

От друга страна, благодарение на краткотрайността и природата на такива затъмнения те може да се видят само в отделни региони на Земята, поради което жителите на земното кълбо ги наблюдават изключително рядко.

Този път ще им провърви на жителите на Австралия, Нова Зеландия и Океания – лунната сянка ще покрие Венера в момента, когато Земята ще е обърната с тази част от своята повърхност към втората планета в Слънчевата система. „Затъмнението“ ще продължи около час и по това време нощта ще завърши и ще изгрее Слънцето.

Както смятат учените затъмнението на Венера ще бъде необичайно с това, че ще може да се види дори през деня. Според астрономите за това е достатъчно да знаете къде се намира планетата в този момент и да имате мощен бинокъл.

Следващото подобно събитие ще се случи през декември тази година и този път щастливците ще са от западните региони на Канада и САЩ. По нашите географски ширини през август можехме да се наслаждаваме на тънкия сърп на Венера. През септември Зорницата ни светеше на небето преди разсъмване. А до 21 октомври можем да наблюдаваме малък парад на планетите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори