Парад на планети и падащи звезди през октомври

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

През октомври 2015 година жителите на Земята могат да наблюдават красиво явление, наречено парад на планети. То ще може да се наблюдава от 8 до 20 октомври.

Малък парад на планети се нарича едно от най-завладяващите астрономически явления. При него част от планетите от нашата Слънчева система се намират от едната страна на светилото в неголям сектор.

На небосвода тези небесни тела ще се разположат сравнително близо едно до друго. Главни участници в сегашното явление ще станат Венера, Марс, Юпитер, Меркурий и Луната. Парадът започва на 8 октомври, когато естественият спътник на Земята се сближи с групата планети на сутрешното небе. Явлението ще завърши на 20 октомври, когато Меркурий разруши „линията“ и изчезне в сутрешните лъчи на Слънцето.

Според астрономите наблюдението на явлението е най-добре да става в ясно време около два часа преди изгрева на Слънцето. Парадът ще може да се види и с невъоръжено око, а най-добър ефект ще има наблюдението извън градовете и на височина поне 2000 метра.

На парадите на планетите понякога се приписват мистични и съдбовни свойства. Някои свързват явлението с края на света, други дори говорят, че по това време могат да дойдат „пришълци“, за да спасяват земляните от беди. Една от тези теории е залегнала в сюжета на филма „2012“. Учените обаче твърдят, че няма никаква връзка между парадите на планети и случващите се на Земята катаклизми.

Разграничават се малък и голям парад на планетите. В първия случай от едната страна на Слънцето в неголям сектор се оказват четири планети от Слънчевата система, а във втория – шест.

Освен това парадът може да е „видим“ и „невидим“. Видим парад се нарича конфигурацията, при която Марс, Венера, Меркурий, Юпитер и Сатурн осезаемо се сближават на небесната сфера и могат да бъдат видни едновременно на неголям сектор.

На 10 март 1982 година жителите на Земята са можели да станат свидетели на много рядко явление – тогава от едната страна на Слънцето в сектор от 95 градуса се озовали Земята, Марс, Юпитер, Венера, Меркурий, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Това са всички девет планети в Слънчевата система (Плутон тогава още се смятал за „пълноценна“ планета). Голям парад на планети може да се наблюдава веднъж на 20 години.

Освен на малък парад на планетите през октомври можем да станем свидетели и на „звездопадите“ Дракониди и Ориониди.

Максимумът на метеорния поток Дракониди (между 20 и 100 метеора на час) ще бъде на 9 октомври, а веднага щом свърши парадът на планетите, се очаква пикът на звездопада Ориониди. Датата е 21 октомври.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори