Рядко природно явление създава снежни топки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

снежни топки
Sunny Healey/The Nature Conservancy via AP
Димитър Димитров

Хиляди снежни топки се появиха по полетата на Айдахо (САЩ). Това изглежда като работа на деца с много свободно време с тази разлика, че не са открити никакви човешки следи.

Причината за появата на странните снежни топки в природния резерват Силвър Крийк е рядко природно явление, с което учените не са напълно запознати. Мистериозните снежни образувания са забелязани от управителката на резервата Съни Хийли (Sunny Healey) след мощна буря, която се разразила предишната вечер. Някои от топките достигали 40 см в диаметър и оставили огромни дири в снега след себе си.

Sunny Healey/The Nature Conservancy via AP

Sunny Healey/The Nature Conservancy via AP

„Първо забелязах следите, които са оставили и това ми се стори доста любопитно. След това продължих и забелязах хиляди снежни топки“, казва Хийли.

Това явление е толкова рядко, че всъщност условията, при които се получава, не са добре познати на науката. Още по-редки са природно формираните снежни топки, които достигат диаметър 40 см, казва метеорологът Джей Брайденбах (Jay Breidenbach).

Най-общо казано, за да се образуват тези естествени снежни топки, трябва комбинация от няколко сантиметра навалял сняг с точно определена плътност и температури близки до нулата, последвани от много силни ветрове. Също така, снегът не трябва да е много сух, защото иначе отделните снежинки няма да се слепват една към друга.

Sunny Healey/The Nature Conservancy via AP

Sunny Healey/The Nature Conservancy via AP

Друго важно условие е и предишните дни да е валял сняг, за да може топките да имат основа, върху която да се търкалят. Освен това вятърът трябва да е силен, но постоянен, а не на пориви, защото така образуванията биха се разрушавали много лесно.

За петте си години работа в резервата Съни Хийли не е виждала подобно явление, но възрастен местен земевладелец ѝ е казал, че го е наблюдавал поне два пъти в последните десетилетия.

„Имаме представа как и защо се образуват снежните топки, но не знаем никакви подробности“, добавя Брайденбах. „Би било интересно на мястото да се постави апаратура и да разберем всичко за този странен феномен.“

The Epoch Times

Категории на статиите:
Невероятно, но факт

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори