Ръстът на населението на Земята от най-древни времена (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Създателите на научния ресурс WorldPopulationHistory.org са публикували видео, демонстриращо измененията в числеността на населението на Земята за последните 2000 години, а също и вероятната прогноза до 2050 г.

Във видеото увеличението на числеността на населението започва от отметката 1:18, като всяка жълта точка обозначава 1 млн. души, живеещи на дадената територия.

На отметката 3:20 на картата се показва Монголското нашествие в Китай в началото на XIII век. За времето на съществуването на Монголската империя (XIII-XIV в.) на завоюваните територии били изтребени десетки милиони хора (на картата в този период количеството на жълтите точки рязко намалява), като населението на земята в този момент е било около 350 млн. души.

На отметката 3:30 се показва пандемията от бубонна чума, върлувала в средата на XIV век в Азия, Европа и Северна Африка. Общо от Черната смърт за две десетилетия са загинали поне 60 милиона души (в много региони – от една трета до половината от населението).

На отметката 4:20 се демонстрира как промишлената революция и успехите в медицината са довели до взривен ръст на населението на планетата.

Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори