Samsung се надява да „copy & paste“ мозъка в мрежи с 3D чипове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В Samsung смятат, че има по-добър начин за разработване на чипове, подобни на мозъка: като се заемат съществуващите мозъчни структури.

Технологичната фирма е предложила метод, който да „копира и постави“ карта на окабеляването на мозъчния неврон в 3D невроморфни чипове.

Подходът ще разчита на масив от наноелектроди, който влиза в големи обеми неврони, за да записва както мястото на свързване на невроните, така и силата на тези връзки.

Можете да копирате тези данни и да ги „поставите“ в 3D мрежа от твърда памет, независимо дали е флаш памет за съхранение или модерна памет като резистивна RAM.

Всяка единица памет ще има проводимост, която отразява силата на всяка невронна връзка в картата. Резултатът ще бъде ефективно завръщане към „обратния инженеринг на мозъка“, както първоначално искаха учените, казват от Samsung.

Този ход може да служи като „пряк път“ към системите с изкуствен интелект, които се държат като истински мозъци, включително гъвкавостта да се научат нови концепции и да се адаптират към променящите се условия.

Според изследователите може дори да видите напълно автономни машини с истинско познание.

Има обаче ярък проблем със сложността. Тъй като човешкият мозък има приблизително 100 милиарда неврони с хиляда пъти повече синаптични връзки, идеалният невроморфен чип ще се нуждае от около 100 трилиона единици памет.

Това очевидно е трудно предизвикателство за всяка компания и това не включва кода, необходим за работата на този виртуален мозък. Samsung може да е отворил врата за човешки изкуствен интелект, но може да отнеме много време, преди някой да влезе през нея.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори