До пет години Швеция спира кеш разплащанията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Все повече в света за разплащане се използват кредитни и дебитни карти и мобилни приложения. В Китай например има все по-малко пари в наличност, като през миналата година плащанията през мобилни приложения са се удвоили. Изглежда обаче, че Швеция ще бъде първата страна в света, която няма да използва кеш и само след няколко години разплащанията там ще бъдат изцяло дигитализирани. Според Никлас  Арвидсон и Йонас Хедман от Института по икономика в Копенхаген, физически парични знаци няма да се използват или приемат в нито един търговски обект на Швеция още през 2023 г.

Според проучване сред шведските търговци, повече от половината от тях са убедени, че няма да приемат кеш до 2025 г. Днес 97% от шведските търговски обекти приемат кеш, но едва 18% от всички транзакции в страната се извършват с физически налични пари.

Интересно е, че в Швеция плащанията през мобилни приложения не са много популярни. С тях се разплащат при едва в 0.4% от транзакциите. Кредитните и дебитни карти са най-използваните начини за разплащане.

„Ние сме малка страна с много стабилна демокрация от дълго време. За шведите не е проблем, че могат да виждат парите си само в интернет сайт, имаме доверие на банковата система“, казва Арвидсон.

Банките също тласкат потребителите далеч от използването на физически налични пари, като така намаляват рисковете от различни загуби. За търговците също така безналичното разплащане  е много по-удобно. Сега хората откриват, че и за тях е много по-безопасно и удобно да нямат в себе си или в домовете си налични пари, а всички разплащания да са дигитални. Така се минимизира рискът да бъдат ограбени или да изгубят наличните пари по друг начин. Като цяло населението на Швеция реагира положително на предстоящата промяна и е готово за нея.

Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори