Сеизмолог предрича верижна реакция земетресения в Непал

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Преди седмица гръцкият сеизмолог Ефтимиос Лекас заяви, че в близките месеци в Непал може да има още едно силно земетресение. Стихията не остави да я чакат и потвърди прогнозите – на 12 май нов трус от 7,4 по Рихтер разлюля страната.

„Прогнозата ми се основаваше на факта, че след предишното земетресение някои участъци от тектонската плоча са останали незасегнати. Днешното земетресение доведе до образуването на нови разломи. Това означава, че става дума за самостоятелно явление, а не за реплика на това, което се случи на 25 април“, обяснява професорът от Атинския университет това, което сеизмолозите наричат „верижна реакция“.

„Днес са се появили нови разломи в тектонската плоча, както и миналата седмица, а това означава, че се е освободила енергия, съществуваща в дълбините на Земята.

Тази енергия се е преместила върху съседната тектонска плоча, която в бъдеще има всички шансове също да получи разломи в резултат на трусове. Така че не е изключено да има още едно земетресение, този път източно, близо до Бангладеш. То също ще доведе до разлом на тектонската плоча, а това значи, че ще стане залог за нови земетресения. Но ние още не можем да кажем с точност кога ще стане това.“

Ефтимиос Лекас бил сред първите учени, пристигнали в пострадалия от стихийното бедствие Непал, за да оцени сеизмичната обстановка и да информира ООН, съобщава Еuronews.

Категории на статиите:
Зелен свят · Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори