Секретен проект на МО на Великобритания разследва НЛО

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Бивш служител в Министерството на отбраната на Великобритания хвърли нова светлина върху обстоятелствата, свързани с тайно държавно проучване на НЛО, проведено през 90-те години на миналия век.

През 1996 г. Министерството на отбраната възлага да се представи подробен доклад за наблюденията на НЛО в Обединеното Кралство. Докладът е съставен по време на огромен обществен интерес към НЛО, подхранван от изключително популярният телевизионен сериал „X Files“ и от 50-та годишнина през 1997 г. на предполагаемия инцидент с НЛО в Розуел, Ню Мексико, САЩ.

Внимателно, за да се избегне използването на термина НЛО, в доклада се описват наблюдения на неидентифицирани въздушни феномени (Unidentified Aerial Phenomena – UAP).

С кодово наименование „Проект Condign“, докладът анализира база данни за наблюденията между 1987 и 1997 г. и е връчен на официални лица през 2000 г.

Проучването, озаглавено „Неидентифицирани въздушни феномени (UAP) в района на отбраната на Обединеното кралство“, установява, че тези наблюдения могат да бъдат обяснени с различни и известни феномени, както изкуствени, така и природни. Наблюдават се и феномени предизвикани от относително редки природни явления. „Няма доказателства, които да свързват предизвикването на явленията с определена нация“, се каза в доклада.

Проектът Condign се сравнява с Project Blue Book, усилие на американските военновъздушни сили да разследват НЛО, приключен през 1969 г.

Ник Поуп, бивш разследващ феномените на НЛО от британското Министерство на отбраната, който сега е автор и журналист, казва пред Fox News, че е участвал в подготовката на изследването със свои колеги в Министерството на отбраната. „Причината за това проучване беше, че докато разследвахме наблюденията на НЛО за всеки отделен случай от десетилетия, въобще не правихме анализи на тенденциите“, обяснява Поуп. Проектът Condign трябваше да отстрани този пропуск и да бъде подходяща разузнавателна оценка, която да търси модели в данните, с които вече разполагахме“.

„Опитахме се да съберем всичко, с което разполагахме на едно място и да определим във връзка с НЛО, каква е оценката ни за това, с което се занимаваме, какви са евентуалните заплахи и какви са възможностите? „, казва Поуп.

Първоначалните обсъждания за изследването започват през 1993 г., си спомня Поуп, който напуска проекта за наблюдаване и анализиране на НЛО на МО, когато започва работата по самия доклад.

„Изследването има гриф „строго секретно“ защото е изключително чувствително, не на последно място поради това, че Министерството на отбраната постоянно е казвало на парламента, медиите и обществеността, че НЛО предизвикват ограничен интерес и нямат значение за отбраната“, каза Поуп.

„Нашата загриженост беше, че ако научното изследване стане известно, то би изложило една вътрешна позиция за явлението НЛО, която е различна от нашата публична позиция по въпроса“.

Докладът е разсекретен през 2006 г. след искане за свобода на информацията и достъп до него от учения д-р Дейвид Кларк. Идентичността на автора или авторите  на доклада тогава не е разкрита.

Нов набор от непоказвани досега документи, наскоро беше получен от Кларк, който е главен изследовател в Университета на Шефилд, като отново предизвикаха интерес към позабравения проект Condign. Записите показват как прекалено заетите длъжностни лица на МО са искали да намалят ангажимента си за разследване на доклади за наблюдения на НЛО.

Със своите констатации проектът Condign надлежно поставя основите, позволяващи на Министерството на отбраната да започне да намалява обема на операциите, свързани с НЛО. Отделът DI55 на министерството, който тайно е събирал данни за потенциални наблюдения на НЛО от 1967 г. насам, е закрит в края на 2000 г. Бюрото на Министерството на отбраната за НЛО приключва работа през 2009 г.

Ник Поуп сега разкрива заключителната част на проекта Condign, която според него е разочароваща.

„На места изглежда като проучване, при което данните са използвани само за да се подкрепи някакво лично мнение“, казва той, но признава предизвикателствата, свързани с изготвянето на подобен поверителен доклад.

„Проблемът с изработването на поверителен анализ от разузнаването по тема, като Project Condign е, че той е толкова секретен и чувствителен, че участващите в него не могат да достигат до експерти по тези въпроси, извън разузнавателната общност“, обяснява Поуп и добавя, че например консултациите с метеорологичната служба Met Office на Обединеното кралство, както и с други учени биха били полезни.

Докладът също така предполага, че атмосферната плазма може да доведе до някои наблюдения на НЛО, които според Поуп са объркващи.

„Спекулирайки по повод на екзотични атмосферни плазмени явления, авторът на доклада е направил класическата грешка да се опитва да обяснява една мистерия с друга“, каза той.

Бившият служител на МО изразява изненада от дискусията за „нови военни приложения“, които биха могли да бъдат подкрепени от по-добро разбиране на феномена на НЛО. Според него тук става въпрос за изграждането на така нареченото „насочено енергийно оръжие“.

В изявление, предоставено на Fox News, Министерството на отбраната на Обединеното Кралство обяснява, че всичките му исторически файлове, които се отнасят до НЛО, или са били разсекретени или са в процес на разсекретяване в Националния архив на Великобритания. В съобщението на Министерството на отбраната се казва, че то „продължава да няма мнение за съществуването или липсата на извънземен живот и не се занимава с изследване на докладваните наблюдения на неидентифицирани летящи обекти.

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори