Милиардер изследовател откри останките на изгубен през Втората Световна Война американски самолетоносач

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

USS Lexington / (R/V Petrel)
Ивайло Красимиров

Останките на USS Lexington, самолетоносач, потопен от японците през Втората Световна Война, бяха открити 76 години по-късно на дъното на Коралово море край източния бряг на Австралия.

Изследователският кораб Петрел, управляван и финансиран от съоснователя на Microsoft Пол Алън, има специалната задача да издирва исторически кораби от времето на Втората Световна Война и е заснел останките на Lexington на дълбочина от 3 км и на разстояние от около 500 морски мили (926 км) от австралийския бряг.

Корабът е участвал в битката в Коралово море през май 1942 г. заедно с USS Yorktown срещу три японски самолетоносача – първата в историята битка самолетоносачи срещу самолетоносачи.

Lexington бил ударен от многобройни торпедо и бомби на 8 май и се превърнал в първия потопен самолетоносач в историята на войната.

Тъй като наоколо имало други американски кораби 2770-те души екипаж били спасени, в това число капитанът и неговото куче Уагс, талисман на кораба.

Ето кадри от останките на съда:

Един месец по-късно американските военноморски сили изненадват японците в битката при Мидуей и обръщат хода на войната в Тихоокеанския басейн.

„Голяма чест е да почетем USS Lexington и смелите войници служили на борда му“, казва Пол Алън.

„Като американци дължим благодарност на всички, които са служили и продължават да служат на родината, за тяхната смелост, упоритост и саможертва.“

Робърт Крафт, директор на морските операции на Алън, казва, че откриването на Lexington е било приоритетно, защото това е един от флагманските кораби, изгубени през Войната.

„Аз работих заедно с Алън, за да изберем коя мисия да преследваме на базата на география, годишно време и други фактори“, казва Крафт.

„Бяхме планирали да локализираме Lexington в рамките на около 6 месеца и се получи добре.“

Водените от Алън експедиции доведоха до откриването на USS Indianapolis, USS Ward, USS Astoria, японския боен кораб Musashi и на италианския унищожител от Втората Световна Война Artigliere.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология · История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори