Сексът на Марс може да създаде нов човешки подвид

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Кадър от филма "Марсианецът" на Ридли Скот
Кадър от филма "Марсианецът" на Ридли Скот
Ивайло Красимиров

Идеята за колония от хора на Марс вече не е просто научна фантастика. В НАСА и космическите агенции по целия свят, заедно с независими учени и изследователи, се работи усилено, за да се определи точно какво ще е необходимо на човечеството, за да се засели на Червената планета.

Достигането там ще бъде огромно предизвикателство, тъй като ще създаде нови структури, ще изисква устойчиви източници на храна и енергия, ще доведе до различен начин на живот от този тук на Земята.

Може би изненадващо, но сексът вероятно ще бъде най-големият риск за всички, смятат група учени.

В нов изследователски доклад, публикуван в изданието Futures, международен екип от учени изследва предизвикателствата на възпроизводството на повърхността на Марс. Това е рисковано предложение, но ако хората успеят да заченат, носят и раждат потомство в друг свят, това всъщност може да е началото на нов човешки вид.

В статията изследователите се занимават с огромен брой потенциални проблеми, които могат да възникнат, когато хората най-накрая са готови да се заселят и да останат на Марс. Първото и най-очевидно препятствие е ниската гравитационна среда, която може да представлява сериозна заплаха за концепцията и процесите на бременност, които изглеждат толкова естествени тук на Земята.

Само с една трета от тежестта която имат на Земята, жителите на Марс ще бъдат подложени на редица здравословни проблеми. Учените знаят това, защото астронавти, които са прекарали месеци и в някои случаи повече от година в безтегловност в космоса, са били внимателно изследвани за промени в тяхната биология. По-ниската гравитация води до бързо влошаване на мускулите и дори до отслабване на костната структура. Освен това астронавтите понякога изпитват проблеми със зрението и дори промени във формата на мозъка си.

Това са само част от нещата, с които съвършено здравите възрастни трябва да се справят в космоса, но те не са нищо в сравнение с предизвикателството на действително износване на дете в ниско гравитационна среда. Просто казано, учените дори не знаят дали ще бъде възможно да се износи дете през деветте месеца, без нещо да се обърка.

В статията се разглеждат и предизвикателствата, свързани със заселването на малка колония от хора на планетата. Концепцията за „любовта“ може да се наложи да бъде изоставена в името на оцеляването, като мъжете и жените ще се свързват помежду си на базата на своите биологични особености, а не на емоциите си. Освен това, на някои хора може никога да не бъде разрешено да имат деца поради нежелани черти, които представляват риск за колонията като цяло.

В доста смущаваща прогноза изследователите отбелязват също, че редактирането на гените на бъдещите бебета на Марс може да се окаже лесен начин за увеличаване на перспективите за оцеляване на Червената планета. Премахването на лоши черти и оптимизирането на човек за живот на Марс може да даде шанс за голям ръст на заселниците, но със смяната на поколенията това несъмнено ще доведе и до нов вид човек – човек, който е приспособен към условията на Марс, но никога не би могъл да живее нормален живот тук на Земята, пише Ню Йорк Поуст.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори