Сестра разкрива най-често срещаните причини за съжаление на прага на смъртта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Хермина Тот
  • 12 май 2016 г. в 00:13 Последна промяна:
    11 май 2016 г. в 22:47

Често казваме, че единственото сигурно нещо в живота е смъртта. Същевременно обаче живеем, сякаш сме безсмъртни, имаме склонността да пренебрегваме най-дълбоките си желания и нужди.

Палиативната* медицинска сестра Брони Уеар е събрала най-често срещаните причини, за които хората съжаляват на прага на смъртта. Уеар посвещава усилията си на грижата за тези, които си отиват, и това променя коренно нейния живот.

Своето пътешествие тя описва в книгата The Top Five Regrets of The Dying”.

Ето кои са ТОП 5 СЪЖАЛЕНИЯТА НА ПРАГА НА СМЪРТТА:

  1. Трябваше да имам смелостта да живея живот, в който съм верен на себе си, не живота, който другите очакваха от мен.“ На прага на смъртта хората страдат от липса на автентичност. Всички те предпочитат да бяха избрали свой собствен път вместо традиционните, безопасни и отъпкани пътеки.
  2. Не трябваше да работя толкова усилено.“ Това съжаление е изразявано основно от пациенти мъже, които осъзнават, че са инвестирали времето си несполучливо. Съжаляват за това, че са пропуснали най-хубавите години от живота на децата си заради работата.
  3. Трябваше да имам куража да изразявам чувствата си.“ Подобно на описаното в първа точка, и тук пациентите изразяват съжаление за липсата на автентичност. Негодувание, горчивина, гняв – чувства, които трябва да бъдат преодолени, а не потискани или игнорирани. Интересно е, че много от тези пациенти са развили заболяването в резултат на бремето от собственото си безсилие.
  4. Не трябваше да губя връзка с приятелите си.“ Любов, привързаност, комфорт и смях – всичко това зависи от компанията и приятелството. Най-новите изследвания предполагат, че ключът към щастието е добре развитата силна и истинска социална мрежа. Твърде често ние подценяваме това, което имаме, и осъзнаваме истинската му стойност едва когато го изгубим.
  5. Трябваше да си позволя да бъда по-щастлив.“ Пациентите осъзнавали, че щастието в крайна сметка е въпрос на избор. Ние можем да изберем да оставим да отмине това, което ни прави нещастни и неудовлетворени. Можем да изберем да продължим напред към това, което ни помага да растем, да еволюираме, да подобряваме средата около себе си и да постигаме хармония.

Всички в крайна сметка искаме, като погледнем назад към живота си, да видим съдържание, с което се гордеем и се чувстваме удовлетворени.

За щастие тези най-често срещани причини на съжаление могат да ни помогнат да променим ситуацията в живота си, като правим по-автентични и удовлетворяващи житейски избори.

алиативен – мед. облекчаващ – понижаващ тежестта на симптомите на заболяването, но не води до излекуване, бел. ред. )

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Съзнание

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори