SETI търси извънземните от съзвездие Лебед без ентусиазъм

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© David A. Aguilar (CfA)
Антония Михайлова

Астрономите от проекта SETI обявиха началото на търсене на сигнали от високоразвита цивилизация на извънземни.

Възможни следи от нейното съществуване са открити в резки изменения в яркостта на звездата KIC 8462852 в съзвездие Лебед, съобщава Space.com

„Да, ние наблюдаваме тази звезда с телескопа ATA. Нямаме никакви проблеми с превключването върху тази звезда. Но е необходимо да помним уроците на миналото. А те ни подсказват, че ще открием такова обяснение на този феномен, което няма да включва клингони или други извънземни“, казва Сет Шостак (Seth Shostak), ръководител на проекта от Института за търсене на извънземен разум SETI в Маунтин Вю (САЩ).

Както смята Шостак, откритата от йейлските планетолози аномалия в поведението на KIC 8462852 ще се окажат не следи от съществуването на сфера на Дайсън – пръстен от спътници, поглъщащ излъчването на звездата и използващ го за нуждите на цивилизация, а някакъв природен феномен, чиято същност още не знаем.

Като пример ученият дава пулсарите – космически обекти, периодично излъчващи тесни снопове радиовълни. След тяхното откриване през 60-те години на миналия век някои астрономи ги смятали за сигнали от извънземни цивилизации, но доста бързо станало ясно, че всъщност това са неутронни звезди.

Нещо подобно според Шостак може да се случи и с KIC 8462852, макар че засега планетолози и астрофизици нямат адекватно обяснение за поведението на светилото, чиято яркост периодично спада с 20%.

От друга страна, дори ако учените успеят да открият рационално обяснение на такова поведение, признава Шостак, това няма да означава, че на KIC 8462852 отсъства живот. Както отбелязва изследователят, няма основания да се смята, че хипотетична цивилизация в това ъгълче на Космоса ще използва радиовръзка, а не други видове комуникация, които ние още не сме способни да уловим.

Възможно е също подобна високоразвита цивилизация отдавна да се е самоунищожила, оставяйки следи в поведението на звездата и на повърхността на заобикалящите я планети. Тяхното откриване, ако това е възможно, ще изисква принципно други телескопи и наблюдателни уреди.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори