Ще стават ли ураганите по-мощни?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The COMET Program Steven Deyo
Антония Михайлова

Тропическата буря „Исаак”, която наскоро завърши своето шествие в южната част на Северна Америка, получи категория 1 от общо 5. Скоростта на ветровете достигна около 120 км в час, затова „Исаак” се смята за най-слабата категория ураган. Според Националния център на ураганите вятър с такава сила е способен да предизвика разрушения.

От 1970 г. Националният център на ураганите използва специална скала, която описва нивото на мощност на вятъра при урагани, а също показва какви щети могат да се очакват.

Най-слабата категория – 1, предвижда скорост на вятъра 120 км в час. При такъв вятър може да се отчупят клони на дървета, да паднат електропроводи и т.н. Общо взето категории 1 и 2 се смятат за незначителни. При категория 3 вятърът достига скорост от 180 до 210 километра в час. Тези урагани предизвикват силни разрушения, оставят хората без покрив, вода и ток за дни наред.

При ураганите от категория 5 вятърът има скорост над 250 км в час – тази сила е способна да разруши сгради, да прекъсне всички електропроводи и да направи местността негодна за живот за дълъг период.

През ХХ век в САЩ е имало три урагана от категория 5 – бурята на Флорида Кийс (1935), ураганът Камила (1969) и ураганът Ендрю (1992).

При урагана Камила скоростта на вятъра е достигнала 305 км в час. Силните урагани често отслабват, когато стигнат до земята, тъй като губят източника си на топлина, а триенето отслабва поривите на вятъра, когато той се сблъска с наземни обекти.

Урагани от категория 5, които поддържат катастрофални по сила ветрове, се случват изключително рядко. Учените смятат, че в условията на глобално затопляне силните урагани ще зачестяват. Възниква въпросът – ще бъдем ли свидетели на урагани от категория 6?

Експертите смятат, че едва ли. Дори ако повишените температури в океана осигуряват достатъчно „гориво” за ураганите, съществуват няколко фактора, които ограничават силата им.

В днешно време най-силните ветрове теоретично могат да бъдат със скорост 320 км в час. През миналия век само три урагана, връхлетели сушата, са могли да се похвалят с такава скорост на вятъра. В условията на затоплянето на климата, както показват моделите, максималната скорост на ветровете може да бъде не повече то 350 км в час.

Дори ураганите да станат по-силни, това няма да има особено значение, тъй като разрушенията, които могат да нанесат днес, са толкова значителни, че не е толкова важно каква ще бъде по-нататък силата им. Например, ако ураган от категория 5 отнесе покрива на дома ви, разбие прозорците и разруши стените, на същото са способни дори ураганите от 3-та категория. Хората, които живеят в опасни зони, трябва да бъдат евакуирани и в двата случая.

За формиране на ураган е необходимо разликата в температурите между студения атмосферен и топлия морски въздух да е достатъчно голяма. В Атлантическия океан условията идеално подхождат за формиране на урагани около 6 месеца в годината, но силни бури се образуват само когато има атмосферни смущения.

Ако мощните ветрове духат откъм Източна Африка например, те могат да вдигнат топлия въздух от повърхността на океана в атмосферата, а също да станат причина за силни изпарения. С нагряването на въздуха пада налягането, затова повече ветрове ще се образуват от двете страни на формиралия се циклон.

Високата скорост на вятъра не е единственият проблем, който носят ураганите. Силата на бурята, количеството валежи, които предизвикват, и размерът на вълните също могат да сочат колко силни ще са разрушенията, дори ако категорията ураган не взема това под внимание.

Всички тези фактори още повече се усложняват в условията на глобално затопляне, казват експертите. Топят се ледовете, а нивото на океана расте, затова бурните вълни ще се увеличават. По-топлата атмосфера може да задържа повече влага, което увеличава потенциала за по-силни дъждове. По-високата температура на повърхността на океана увеличава вероятността за бури, които носят силни ветрове.

Слабо е вероятно силата на ветровете да превиши показателите на категория 5. Една от причините за това е, че ураганите издигат студената вода от дълбините на океаните към повърхността, а охлаждането е ограничаващ фактор.

Но ураганите от категория 3 може да зачестят. Учените вече са забелязали, че от 1970 година броят на тези урагани се е увеличил в сравнение с предишни периоди. Ураганите от това ниво се смятат за много опасни и отнемат човешки животи.

Източник: www.livescience.com

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори