Шпионски камъни: новото оръжие на американците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Lockheed Martin
Антония Михайлова

Маскирани под обикновени камъни модули със сензори могат да се прилагат за тайно събиране на данни за вражески територии и автоматично повикване на безпилотни летателни апарати.

Технологиите за водене на война в последните десетилетия са прекрачили далече напред, задействайки потенциал от компютърни системи и безжични мрежи за връзка. Наскоро стана ясно, че армията на САЩ се готви да изведе на бойното поле наземни роботи, стрелящи с бойни патрони.

А днес вече става дума за тясноспециализирани сензорни мрежи SPAN (Self-Powered Ad-hoc Network) с автономно захранване, предназначени за скрито събиране на данни на вражески територии.

SPAN е проект на американската корпорация Lockheed Martin. Главен компонент на платформата са компактни модули за събиране на информация, които се побират на дланта – те са снабдени с батерия, антена за безжично предаване на данни, както и с различни сензори – акустични, сеизмични, температурни и т.н.

SPAN модулите не се нуждаят от обслужване. Те получават енергията си от околната среда – например с помощта на слънчеви батерии. Устройствата са толкова компактни, че могат да бъдат маскирани под формата на камък, който трудно може се различи от обикновения.

Сензорните блокове SPAN могат да функционират няколко години, като скрито предават информация от вражеските територии. Когато фиксира активност в местността, датчикът се свързва с други намиращи се наблизо аналогични устройства и информацията по мрежата се предава в пункта за управление или на безпилотен летателен апарат, който може автоматично да се задейства за детайлно изучаване на подозрителния район.

Теоретично данните, получени чрез платформата SPAN, може да послужат като сигнал за активация на роботизирана техника – да речем, на споменатите вече наземни роботи.

Lockheed Martin подчертава, че новата система значително опростява и поевтинява наблюденията на местностите. Тя не изисква постоянно присъствие на оператор, тъй като позволява автоматично да се използват безпилотни апарати за изследване на участъка, в който е фиксирана активност.

Макар че основното предназначение на SPAN е събиране на информация от театъра на военните действия, платформата може да се прилага и за други цели. В зависимост от типа сензори тя позволява да се получават данни за състоянието на тръбопроводи, мостове и други обекти. В случай на опасност комплексът издава предупреждение, което позволява на техниците максимално оперативно да реагират и да предотвратят възможни аварии.

Lockheed Martin отбелязва, че при обработка на постъпващата информация се прилагат специално създадени алгоритми, позволяващи да се избегне лъжливо сработване.

На този фон вероятно ще бъде уместно да споменем скандала от 2006 година, когато руските спецслужби заявиха за разобличаването на британски шпиони, които за получаване на сведения използвали портативен компютър и специален тайник с предавател.

Последният бил маскиран като обикновен камък в московски парк, а предаването на данните се осъществявало безжично между електронния модул и джобните компютри на разхождащи се наоколо агенти. Целият процес заемал броени секунди.

Източник: Wired

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори