Ще ги намерим, ще видите!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© H. Morton/AUI/NRAO
Антония Михайлова

За две седмици наблюдения радиотелескопът Allen Telescope Array, уви, не е открил излъчване около звездата KIC 8462852, характерно за високоразвита извънземна цивилизация,.

Учените обаче не губят надежда да намерят обяснение на странното светене на небесното тяло с помощта на доста по-мощния радиотелескоп Грийн Банк, съобщава Popular Science.

Поведението на звездата KIC 8462852 от съзвездие Лебед привлече вниманието на научната общественост през октомври 2015. Данни от космическата обсерватория Kepler показали, че нейната светимост рядко и нерегулярно спада и нараства за последните няколко години.

Този процес не може да се обясни с движение на екзопланета по нейната орбита. В момента основна хипотеза на учените остава преминаването на облак от комета покрай звездата.

Освен това астрономите, в качеството на последна хипотеза, не изключват, че измененията в светимостта се предизвикват от гигантски структури, създадени от извънземна цивилизация (например колектори на светлинна енергия).

Тази възможност привлякла вниманието на експертите от проекта SETI (Търсене на извънземен разум), които насочили радиотелескопа Allen Telescope Array към звездата KIC 8462852.

Масивът от антени Алън, състоящ се от 42 „чинии“, се опитал да улови два типа сигнали от звездата. Първите са теснолентови сигнали, с които извънземните хипотетично са способни да изпращат знаци за своето съществуване в Космоса.

Вторите са широколентови сигнали, възникващи при движението на космически кораби, с помощта на сантиметрови и дециметрови вълни. Радиотелескопът провеждал наблюдения в диапазона между 1 и 10 гигахерца.

Проблемът с фиксирането на тези сигнали, отбелязват учените от SETI, е свързан с голямото разстояние до звездата (1400 светлинни години). Антенната решетка Алън е способна да улови само свръхмощни източници на сигнали (около 100 пъти по-мощни от цялото съвкупно производство на енергия на Земята днес).

„Историята на астрономията ни говори, че всеки път, когато сме подозирали, че някакво явление свидетелства за съществуването на извънземни, сме грешили. Впрочем, независимо от високата вероятност за природни причини на странното поведение на тази звезда, благоразумно е да се провери всичко“, казва Сет Шостак (Seth Shostak) от SETI.

Но изследването още не е завършило. Привържениците на извънземната хипотеза (астрономите Табета Бояджан, Джейсън Райт и Андрю Симиън) планират през 2016 г. да продължат да „преслушват“ звездата KIC 8462852 с помощта на по-мощния телескоп Грийн Банк. Благодарение на модернизацията, финансирана от руския предприемач Юрий Милнер, Грейн Банк едновременно може да води наблюдения в 1,5 млрд. различни честоти.

„Резултатите, получени на Антенната решетка Алън, не променят нашите планове за Грийн Банк. Вторият телескоп е хиляди пъти по-мощен от първия, което ще ни позволи да направим по-точни измервания и да фиксираме по-голям диапазон от сигнали“, казва Райт.

Главна мишена на астрономите са радиосигнали – страничен ефект от хипотетични извънземни технологии, пояснява Lenta.ru.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори