Ще изчезнат ли орангутаните?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Орангутаните от Борнео (Pongo pygmaeus) бяха обявени за критично застрашен вид. Според Международният съюз за консервация на природата, орангутанът сега е изправен пред екстремен риск от изчезване в дивата природа. Това означава, че дълго изпълняваният план за консервация на вида просто се е провалил. Въпреки усилията и отделените средства, главната цел – да се стабилизира или дори повиши популацията, не е постигната.

Новата оценка на Съюза за консервация на природата обявява, че ловът, деградирането на хабитатът и фрагментацията са главните виновници за намаляващата популация на орангутаните. През 2010 г., едва малко под 60% от горите в Борнео са подходящи за обиталища на орангутани.

Макар че земите в които все още има диво живеещи орангутани са защитени територии на Индонезия, Малайзия и Борнео, нелегалната сеч и изгарянето за разчистване на големи площи са главната заплаха. Раздробяването на горите и оставането на отделни малки горски площи в повечето случаи не дават възможност за нормално съществуване дори на живеещите в момента

там орангутани. Те могат още няколко десетки години да деградират или да живеят в изолирани места, но влошената околна среда, влошеното им здраве и малкият им брой може да застрашат успешната им репродукция.

От друга страна, дори при идеални условия, орангутаните раждат веднъж на 6 до 8 години и са бозайниците с най-дълъг интервал на раждане на Земята. Според доклада на Съюза за консервация на природата, „комбинираното въздействие на загубения хабитат, деградацията на околната среда и незаконния лов“ са причина за намаляване на популацията на орангутаните от 1975 до 2025 с 86%. Това превръща вида в „критично застрашен“, според критериите на ООН.

Трябва да се каже обаче, че това определение не означава, че бъдещето на този вид е предрешено. Според нови проучвания, орангутанът може да се окаже доста по адаптивен към промените отколкото се предполага. Наред с това индонезийското правителство взима нови строги мерки, за да спре унищожаването на горите. Според експертите в Съюза за консервация на природата, „има вероятност нещата да се влошат още преди да се подобрят“.

Тагове:
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори