Папагал става свидетел на убийство: трябва ли да бъде чут?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Африканските сиви папагали са изключително интелигентни птици.
Ивайло Красимиров

Учени, занимаващи се с изследване на птици са скептични относно случая на Бъд – сив африкански папагал, по чийто думи става ясно, че през 2015 година е бил свидетел на убийство в Мичиган, САЩ. Скептицизмът им не е породен от това, че папагалите не са интелигентни, а защото не е особено ясно дали Бъд повтаря разговор от момента на убийството или нещо, което е чул по телевизията или радиото.

Мартин Дюрам (45 г.) бил намерен мъртъв в дома си, с цели пет огнестрелни рани през май 2015 г. Според детройтската преса, неговата съпруга Глена Дюрам (48 г.) е заподозряна за убийството му. След смъртта на Мартин, бившата му съпруга, Кристин Келър поема грижите за папагала Бъд. След известно време прекарано с него, Келър случайно чува Бъд да крещи с мъжки и женски глас нещо, напомнящо разговор. Според пресата, думите на папагала с мъжки глас били: „Махай се!“, последвано от женски въпрос: „Къде ще отида?“ и отговор с мъжки глас: „Не стреляй!“. Клеър съобщила чутото на главния прокурор по делото, който казал че не е сигурен дали папагалът може да бъде използван, като качествен свидетел по време на процеса, но има възможност да бъде приет като доказателство.

Научният сътрудник от департамента по психология в Харвардския университет, Айрийн Пепърбърг коментира случая: „Въпросът тук е дали папагал може да научи фраза, която е чул само веднъж. Отговорът е „не”, защото птиците се нуждаят от много сериозна практика, за да възпроизведат звуците в английския език. Папагал може да научи бързо самостоятелна дума, но само ако тя съдържа звуците от други думи, които вече съществуват в репертоара му. А, още по-трудно за него ще се окаже повторението на цели разговори, особено ако са чути само веднъж. Единственото доказателство, че птица може да научи фраза, чута само веднъж под стрес, идва от какадуто на нобеловия лауреат Конрад Лоренц. Папагалът бил ужасно изплашено от коминочистач и в следствие на това, всеки път, в който виждал човек, облечен изцяло в черно, започвал да крещи „Чистенето идва!”. Малко вероятно е, но все пак има възможност Бъд да е чул и запомнил разговора, защото се е случил точно преди убийството.“

Детройтската преса съобщава, че на Бъд са му били нужни няколко седмици преди да възпроизведе разговора между мъжа и жената. Въпреки всичко, обаче произходът на разговора може да остане неразгадан.

Това не е първият път, в който папагал е замесен в разрешаването на криминален случай. През 2001 година, в Далас бил нападнат и убит мъж. Неговото какаду нападнало извършителя и го разкървавило. ДНК анализът на кръвта, както и останалите улики по случая помогнали за разкриването и залавянето на убиеца – бивш служител от фирмата на убития.

Категории на статиите:
Животни · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори