Ще стане ли зелена Луната в сряда?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Space.com/Karl Tate
Антония Михайлова

Въпреки разпространяващите се слухове в глобалната мрежа Луната в сряда през нощта и на 29 май няма да стане зелена – подобни явления са обикновена интернет шега, твърди астрономът Джо Рао в своя блок на сайта на изданието Space.com.

Освен обикновените за всички лунни и слънчеви затъмнения жителите на Земята рядко стават свидетели на доста редки космически феномени – като например Кървава Луна, когато Луната се покрива от сянката на Земята, което се случва веднъж на поколение, и Синя Луна, възникващи в резултат на влиянието на пожари и сажди върху сиянието на земния спътник (освен това с този термин се нарича второто пълнолуние в рамките на един и същи месец).

Както разказва Рао, в масовата култура и интернет средите често обикалят слухове за други редки събития, които нямат никакво отношение към реалността – сближаване на Марс и митичната планета Нибиру, „ден без гравитация“ и така нататък.

Към такива измислени феномени се отнася и Зелената луна, твърди астрономът.

Тази необичайна Луна, според Рао, се явява плод на фантазиите на интернет троловете, решили по този уникален начин да отбележат неофициален американски празник – Ден на марихуаната, който се провежда на 20 април.

Любителите на този наркотик често неформално наричат този ден 4/20, което съответства на периодичността на появата на „Зелена Луна“ – в съответствие със слуховете за последен път такава Луна се е появила през 1596 година, тоест преди 420 години.

Съществува и друга възможна дата на Зеленолунието – 29 май. Това число, както разказва Рао, се обяснява с това, че в този ден дисковете на Луната и Уран, оцветен в зелен цвят, трябва да са разположени близо един до друг. Такъв сценарий също няма никаква рационална подплата.

Затова ученият съветва всички потребители на социалните мрежи и интернет като цяло да мислят критично и рационално и да не се поддават на подобни заявления, които не носят нито капка реалност, и да следят за реални, а не измислени космически явления.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори