Скелет в корените на дърво

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Marion Dowd via Irish Archaeology
Димитър Димитров

В ирландския град Колуни наскоро силна буря изкоренила 200-годишно дърво, а в корените му било вплетено не какво да е, а 1 000-годишен скелет на човек. Останките принадлежали на млад мъж, а белези от острие по костите показват, че той е умрял от насилствена смърт.

Видът, в който е открит скелета бил, меко казано, неприятен – горната част на скелата била вплетена в отскубнатите корени, а долната била все още под земята.

© Thorsten Kahlert via Irish Archaeology

© Thorsten Kahlert via Irish Archaeology

Първоначален анализ на останките показва, че мъжът е бил на възраст между 17 и 25 години, когато е умрял. Смъртта със сигурност не е била естествена, както се вижда от белезите по костите.

„След убийството тялото е погребано в плитък гроб с ориентация изток-запад. Радиовъглеродният анализ показва, че това се е случило някъде между 1030 и 1200 година“, пише Irish Archaelogy.

Изследователите продължават да изучават мястото и скелета, защото е възможно това да не е единичен случай, а районът да е бил използван за гробище.

„Засега няма други известни такива случаи в района, но историческите извори сочат, че наблизо е възможно да е имало църква или гробище“, казва археоложката Марион Дауд (Marion Dowd) от Технологичния институт Слиго в Ирландия.

Science Alert

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори