68 черепа с „трето око“ откриха в Китай

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© BBC
© BBC
Антония Михайлова

Китайските експерти буквално били потресени от останки на древни черепи в Урумчи. На всичките 68 черепа се виждат отвори с неизвестен произход – „трето око“.

Археолозите се разделили на две в мненията за произхода на отворите.

Черепите били открити между 1986 и 1989 г. по време на разкопки в Синдзян, съобщава ТАСС, цитиран от Vesti.ru. Възрастта на черепите се оценява на 2200-2800 години.

Учените възнамеряват да се обърнат за помощ към криминалистите – възможно е те да могат да определят характера на загадъчните дупки на черепите.

В момента една част от учените смятат, че отворите в черепите са останали от смъртоносни рани, получени в схватки между различни войнствени племена, населяващи северозападната част на Китай.

Други смятат, че това са следи от хирургична намеса, призвана да спаси живота на древните обитатели на Синдзян. Те дават за пример операции, провеждани в далечното минало от ацтеките и някои други народи на Южна Америка. Техните оперирани съплеменници след това живели пълноценен живот.

Освен това е известно за ритуалните трепанации на черепа – тибетските монаси са провеждали такива процедури по специална технология, за да отворят „третото око“.

Впрочем и сега манипулациите с отварянето на „третото око“ невинаги са безобидни. Скандалният американски художник Уафа Билал трябвало да се отърве от вградената камера в главата си.

Организмът му отхвърлил подобен „ъпгрейд“ и „третото му око“ на тила не оцеляло. Билал обаче не възнамерява да се предава.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори