Машина превръща мозъчни вълни в изречения

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Ивайло Красимиров

Учени са направили крачка напред в способността си да дешифрират това, което човек казва, само като гледат мозъчните вълни, които той излъчва, когато говори.

Те са обучили алгоритми за превръщане на моделите на мозъка в изречения в реално време с честота на грешките на думите до 3%.

Преди това тези така наречени „интерфейси мозък-машина“ имаха ограничен успех в декодирането на невронната активност. Изследването е публикувано в списанието Nature Neuroscience.

По-ранните усилия в тази област бяха в състояние да декодират само фрагменти от изговорени думи или малък процент от думите, съдържащи се в конкретни фрази.

Специалистът по машинно обучение д-р Джоузеф Макин от Калифорнийския университет, Сан Франциско (UCSF), САЩ и колеги се опитват да подобрят точността.

Четирима доброволци четат изречения на глас, докато електродите записват мозъчната им активност.

Мозъчните вълни се подават в изчислителна система, която създава представяне на редовно срещащи се характеристики в тези данни.

Тези модели вероятно са свързани с повтарящи се особености на речта, като гласни, съгласни или команди до части от устата.

Друга част от системата декодира това представяне дума по дума, за да образува изречения.

Авторите обаче признават и някои ограничения в изследването. Например речта, която трябва да бъде декодирана, е била ограничена до 30-50 изречения.

„Въпреки че бихме искали декодерът да научи и използва закономерностите на езика, остава да покажем колко данни ще са необходими, за да се разшири декодирането от малките части от речта, до по-всеобхватната форма на английски език“, пишат изследователите в статия в списание Nature Neuroscience.

Но те добавят, че декодерът не е просто класифициране на изречения въз основа на тяхната структура. Те са подобрили работата му чрез добавяне на изречения към тренировъчния набор, които не са използвани в самите тестове.

Учените казват, че това доказва, че машинният интерфейс идентифицира единични думи, а не само изречения. По принцип това означава, че би могло да бъде възможно декодирането на изречения, които никога не са срещани в тренировъчен набор.

Когато компютърната система е обучена за мозъчна активност и говор от един човек, преди да тренира на друг доброволец, резултатите от декодирането се подобряват, което предполага, че техниката може да бъде преносима при различни хора.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори