Скоро? Разломът Каскадия е по-опасен от Сан Андреас

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Ако живеете на тихоокеанския северозапад, вероятно сте чували за зоната на субдукция Каскадия. Това е мястото, където плочата Хуан де Фука среща Северноамериканската плоча, и Каскадия се простира приблизително на 700 мили от северната част на остров Ванкувър чак до Северна Калифорния, пише Майкъл Снайдър, автор на блога End Of The American Dream.

Тази зона на субдукция е способна да произведе много по-мощно земетресение от по-известния разлом Сан Андреас в Южна Калифорния. И учените казват, че е само въпрос на време убийствено земетресение да удари тази част на континента. Когато това събитие се случи, ще бъде много по-лошо от всяка друга природна катастрофа, случвала се в Съединените щати досега.

По данни на CNN, най-голямото земетресение в континенталната част на Съединените щати, възникнало в Каскадия на 26 януари 1700 година, се явява една от причините този разлом да се смята за много по-опасен от другите на западното крайбрежие. Освен това той е способен да предизвика огромно цунами.

разлома Каскадия„Каскадия е способна да предизвика земетресение, почти 30 пъти по-мощно от Сан Андреас, а след това да генерира цунами. Сан Андреас по характера на своето движение не е способен на подобно нещо – казва Крис Голдфингър, професор по физика от щата Орегон. – Каскадия е способна да произведе земетресение от 9 бала – една страховита демонстрация на силата на Майката Природа.“

И това може да се случи буквално всеки момент. Всъщност много учени смятат, че земетресението в Каскадия закъснява. Напрежението тук се трупа от много дълго време и в даден момент трябва да настъпи освобождаване.

Учените обясняват, че шансовете за земетресение, способни да „раздере целия континент“, в близко бъдеще са много големи.

Според експертите шансовете за много силно земетресение, което да се случи в близкия половин век, са едно към три. А шансовете за суперземетресение са едно към десет.

Впрочем Каскадия се намира непосредствено по Тихоокеанския огнен пръстен, който е станал значително по-активен в последните години.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори