Ел Ниньо сее зарази по водни мостове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Карта на температурните аномалии (градуси по Целзий), 13 август 2015 г. © NOAA
Антония Михайлова

Големи природни явления от типа на Ел Ниньо създават своеобразни водни мостове, по които бактериите завладяват нови територии – в океана възникват аналози на Беринговия проток или Панамския провлак. До този извод са стигнали учени, които са публикували статия в сп. Nature Microbiology.

Международна група изследователи е работила в Перу и е изучавала генетичната история на патогенните микроорганизми, появили се в Латинска Америка в последните няколко десетилетия.

Учените са открили странни съвпадения с азиатските микроби. Биолозите обясняват това не толкова с преноса през океана (в организмите на пътешестващите хора и животни), колкото с въздействието на Ел Ниньо – фази на колебания на температурите на повърхностните води в екваториалната част на Тихия океан, при която нагрятата маса се измества на изток.

През 1990 година в Перу е избухнала епидемия от холера, а през 1997 и 2010 година – епидемия от Vibrio parahaemolyticus: тази бактерия поразява мекотелите, а хранещите се с тях хора получават разстройство на храносмилателната система. В двата случая причинител на болестта били вибриони.

Сами по себе си тези бактерии не са способни да се пренесат от Азия в Латинска Америка, но те са тясно свързани със зоопланктона, който пътува по океана.

Според учените в случай на силен Ел Ниньо в океана възниква невидим мост между континентите и всички видове микроби пътешестват от единия бряг към другия. По такъв начин, освен урагани, цунами и суши, Ел Ниньо се явява допълнителен стимул за инфекции и епидемиолозите трябва да се готвят за това.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори