Скоро се изнасяме на орбита, слизаме на Земята за отпуск

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Още към края на това десетилетие в САЩ може да процъфти нов пазар – пазар на космическия туризъм, когато издигането с кораб до стратосферата ще бъде достъпно за всеки желаещ, платил няколкостотин хиляди долара, че и по-малко.

Логично е, че след това усвояването на космическото пространство ще затича с ускорени темпове и още към края на столетието на орбита може да се появят първите космически селища с постоянни жители, които ще се спускат на Земята само по време на отпуск.

Такива прогнози споделя пред Daily Mail д-р Ал Глобус, експерт от Изследователския център „Еймс“ на НАСА в Калифорния.

Според Глобус това може да са цели миниградове с население стотици или дори хиляди хора, които могат да летят около Земята, както днес лети МКС.

И всичко това не са мечти на поредния самотен фантаст: НАСА вече 20 години провежда ежегодните съревнования Space Settlement Contest за студенти дизайнери от цял свят, които разработват модели на такива орбитални колонии.

„Ако хората се решат да направят това, ще го направят. Ние имаме достатъчен научен потенциал и финансови възможности, затова въпросът, възможно ли е това, или не, просто не стои“, отбелязва ученият. По негови оценки първото такова селище е съвсем реално да се появи още след няколко десетилетия, дори преди 2100 г.

От техническа гледна точка орбиталното градче може да представлява конструкция, състояща се от цилиндър в центъра и въртяща се около него полусфера – мястото на обитание за жителите. Тази структура ще позволи да се създаде изкуствена гравитация, подобна на земната.

Там може да се разположат паркове, градини, да се посреща Новата година на местния площад. В същото време в самия център ще се съхранява пространство с микрогравитация, където може да се релаксира или, да речем, да се снимат филми.

Хотели за пенсионери и космическа олимпиада

Още в близките две-три десетилетия на орбита може да се появят първите космически хотели с безтегловност. С проектиране в тази област вече няколко години се занимава например компанията Bigelow Aerospace.

Такива хотели вероятно ще се ползват с особена популярност сред застаряващи богаташи, които в космическото пространство доста по-лесно ще се придвижват без чужда помощ и бастуни.

Още една насока, за която мечтае д-р Глобус, е космическа олимпиада, в условията на микрогравитация. В резултат биха могли да се появят нови шампиони от рода на Юсейн Болт, звезди на футбола и баскетбола.

„Там всички биха били в равни условия, тъй като никой не знае как се тренира в условията на микрогравитация… Би било невероятно интересно“, мечтае ученият.

„Ако не ни застигнат някакви глобални катастрофи в близките столетия, много бих се учудил, ако не реализираме тези проекти“, резюмира той.

Да отбележим, че ако Глобус и научният му екип се специализират в орбитални селски проекти, то например компанията SpaceX на Елън Мъск мисли как да пресели хората на Марс.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори