ЦРУ спира да шпионира европейци. Дали?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Разузнавателното управление е ограничило дейността на своите агенти в Европа, за да разбере доколко оправдан е шпионажът на съюзниците.

ЦРУ е прекратило програмата за следене на съюзниците на САЩ в страните от Западна Европа след серия шпионски скандали. Това съобщава Associated Press, като се позовава на американски официални лица, чиито имена не се назовават.

Според директивата на разузнавателното управление на агентите на ЦРУ в Европа се забранява да провеждат „едностранни операции“ – да се срещат с вече вербувани източници в европейските правителства, както и да вербуват нови.

Агентите обаче може да се срещат с колегите си от европейските разузнавателни ведомства и да провеждат съвместни операции, разрешени от властите на страната домакин. Забраната не се отнася за едностранни операции, отнасящи се до граждани от трети страни, например руснаци във Франция.

Според източниците на агенцията ограниченията носят временен характер. За времето на действието им ЦРУ трябва да анализира своята работа, за да разбере достатъчно ли внимателно са действали агентите му в Европа и да направи извод доколко оправдан е шпионажът на съюзниците в светлината на рискове от разобличаване.

Последните шпионски скандали, включително разобличаването на Едуард Сноудън, се отразили негативно върху отношенията на САЩ с много европейски партньори. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ и ЦРУ публикува секретни документи, свидетелстващи в частност, че NSA в продължение на години е подслушвала разговорите на германския канцлер Ангела Меркел.

По-късно аналогична информация се появи и за други страни. Стана ясно, че NSA е подслушвала високопоставени чиновници на Испания, Италия, Гърция, Франция и редица други европейски държави.

В началото на юли изплува друга шпионска история. Беше задържан 31-годишен агент на Федералната разузнавателна служба на Германия, заподозрян в шпионаж в полза на САЩ. Немските медии писаха, че агентът вероятно е събирал информация за работата на комитета на германския парламент, занимаващ се с разследването на обстоятелствата около подслушването, което NSA е провеждало на ръководството на Германия. Според някои данни задържаният е шпионирал именно в полза на NSA.

След това правителството на Германия прикани резидента на ЦРУ при посолството на САЩ в Берлин да напусне територията на страната във връзка с предполагаемата му причастност към вербуването на сътрудници от немските служби за сигурност, припомня Интерфакс.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори