Скорпионите се оказаха отлични архитекти

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia commons
Антония Михайлова

Оказва се, че скорпионите са превъзходни архитекти и строители. Дори в екстремни условия те могат да създават дом, който включва както топла стая, така и прохладна, където се съхранява влажност.

До такива изводи са стигнали група израелски учени в хода на изследване, доказващо, че не само човек може да си изгражда удобни и функционални жилища.

Преди дупките на скорпионите почти не били изучавани. Те се намират под земята и за провеждане на изследване се изисква специално оборудване. Освен това малцина дори сред учените биха искали да прекарат дълго време с тези отровни паякообразни, особено в опасна близост до острата им опашка. Но Аманда Адамс от университета Бен Гурион в Негев, изглежда, е превъзмогнала своите страхове.

Първата работа на изследователския екип била да проследи в израелската пустиня Негев няколко големи особи от вида Scorpio maurus palmatus. След това направили отливки от жилищата на скорпионите. За тази цел изследователите запълвали дупките с разтопен алуминий. Отливките били анализирани с лазерен 3D скенер, което позволило да се получи представа за сложното устройство на дупките.

Всяка дупка започва с къс вертикален входен тунел, който води в първата, топла и огрявана от слънцето „стая“. Там скорпионите се топлят, преди да излязат на нощен лов (изследователите си го обясняват с това, че скорпионите са ектотермични животни, тоест регулират телесната си температура с помощта на условията от околната среда).

След топлата стая тунелът отива рязко надолу, като се спуска по-дълбоко в земята. В края той достига задънена камера – прохладна, влажна „стая“ с минимални изпарителни загуби на вода, много удобна за почивка през деня.

Тъй като всички тези „архитектурни“ съоръжения са скрити под земята, човек може да си мине покрай малкото входно отверстие и дори да не се досети, че стои на покрива на малкото жилище, построено от скорпиона за задоволяване на потребностите му.

В бъдеще Адамс планира да изучи дупките и на други видове скорпиони по цял свят, за да разбере доколко структурата на дупките е общоприета сред тези животни.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори