След 20 г. ще има лекарства, забавящи стареенето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Президентът на световния лидер в областта на фундаменталните и приложни изследвания на механизмите на стареене – Института за изследване на стареенето в Бък – Брайън Кенеди, разказва пред Газета.Ru за това, колко лекарства срещу стареене ще има скоро човечеството и какви може да са принципите на тяхната работа.

Разговорът се състоял на III международна конференция „Генетика на стареенето и дълголетието“, проведена в Сочи и която, независимо от напрегнатата политическа обстановка, била уважена от всички международни експерти.

Разбираме ли днес природата на стареенето? Има много различни механизми, биохимични пътища, които участват в това. Кои от тях са главни?

– Моят отговор е и да, и не. Да, ние намерихме начини да изменим скоростта на стареенето при лабораторни животни. Ние можем да променим тяхното хранене, за да живеят те по-дълго, можем да модифицираме техните гени. Вече имаме лекарствени препарати, които продължават живота им. Тоест прогресът е много съществен.

Но ние понякога не разбираме защо тези неща продължават живота. Има много модели на стареенето. По-скоро има малка група механизми, които предизвикват ключови изменения, например възпалителни процеси, изменения в конфигурацията на молекулата на белтъка, уврежданията на ДНК.

Във всяка от тези области са натрупани голямо количество данни, но не е известно как те се интегрират, ние не знаем какви механизми са по-важни и в кои тъкани. Смятам, че едва започваме да разбираме как са взаимосвързани тези неща. Вече изяснихме, че поне някои контролиращи продължителността на живота пътища са универсални – от дрождите до бозайниците и вероятно до човека.

Голям брой научни групи по цял свят са заети с търсенето на биомаркери на стареенето. Как смятате, кои от тях са най-перспективни?

– Смятам, че това са изменения в ДНК метилирането. Има много впечатляващи данни в тази област. Например вие може да погледнете степента на ДНК метилиране и да предскажете възрастта на човека. Но все още остават много въпроси. Ние не знаем каква възраст ни предсказват тези маркери – биологична или хронологична. Това е много важно да се определи.

Ако е хронологична възраст, то не можем да се месим. Но ако е биологична възраст, тогава веществата, които работят върху мишките, можем да дадем и на хора. И те или ще обърнат нашия биологичен часовник назад, или ще забавят неговия ход.

Преди няколко години лекарство срещу старост беше тема на научната фантастика и хората не се отнасяха сериозно към него.

– Аз се отнасях сериозно.

Но сега учените по цял свят провеждат сериозни научни изследвания, за да намерят лекарства, забавящи старостта и продължаващи живота. Какви насоки на изследванията според вас са най-близки до успех?

– Много работих с рапамицин. За този препарат имаме максимален брой потвърждения на влиянието му върху продължителността на живота при животни. Този препарат вече съществува, приемат го хора с други заболявания и ние знаем как му отговарят хората. Но рапамицин има много странични и ефекти и това, разбира се, намалява неговата ценност. Ние искаме да го модифицираме, за да изключим страничните ефекти. Днес сме успели да намалим тези ефекти при животни.

Но това е само едно лекарство, а след 20 години ще имаме 20 лекарства, които ще забавят стареенето. Ще имаме голям избор.

Стареенето, както го разбираме сега, е основна причина на много свързани с възрастта заболявания. Така че ако успеем да продължим живота, ще защитим човека от появата на тези болести.

Какъв е механизмът на действие на лекарствата срещу стареене?

– Рапамицин действа чрез биохимичния сигнален път TOR (target of rapamycin), който води до същия ефект, както и ограничаването на калориите в диетата. Някои други препарати действат на сигналния път инсулиноподобен растежен фактор (IGF-1), пряко или косвено. Но ще се появят и други препарати, които ще работят независимо от тези пътища – още не знаем какви.

Имате ли прогноза кога ще се появят?

Колкото по-бързо, толкова по-добре – аз остарявам. А да се каже точно, е сложно, защото има още много проблеми – и научни и регулаторни.

Но виждам как постепенно всички резултати се приближават към една точка. Смятам, че доста бързо ще видим, че това се е случило. Надявам се.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори