След като изстреля Tesla Roadster в космоса, Илон Мъск сподели бъдещите планове на SpaceX

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Автомобилът Tesla Roadster беше изведен в орбита с първия полет на новата ракета на SpaceX Falcon Heavy
Ивайло Красимиров

След успешния старт на най-голямата ракета в историята на космонавтиката – SpaceX Falcon Heavy от космическия център Кенеди във Флорида във вторник, основателят на фирмата Илон Мъск отговори на въпроси на репортери за плановете му за бъдещето.

Мъск разкри редица подробности за мисията и обобщи какво следва за SpaceX, след успешния старт във вторник.

Общата инвестиция на компанията във „Falcon Heavy“ е „много повече, отколкото бих искал да призная“, заяви Мъск, като добави, че програмата за изстрелване на SpaceX е отменяна три пъти, защото е имало значителни предизвикателства в дизайна на ракетата.

Според Мъск над половин милиард долара или „вероятно повече“, са отишли във Falcon Heavy, което е лудост, но в същото време е доста по-малко от разходите на НАСА за разработването на Сатурн V, което е струвало над 6 милиарда долара от 1970 година. Сатурн V беше ракетата с която американските астронавти достигнаха до Луната.

Илън Мъск каза пред репортери, че Falcon Heavy може да отиде много по-далеч. Според него, ракетата е способна да „изстрелва нещата директно към Плутон“ и дори по-далеч, като няма нужда от междинна спирка и дори не се нуждаете от помощта на гравитацията.

Мъск разкри някои от плановете си за други проекти на SpaceX, които бяха гарнирани с доза оптимизъм относно времето, в което ще бъдат изпълнени. Известно е, че Мъск често декларира оптимистични времеви рамки, към които не винаги се придържа.

За начало той каза, че втората версия на капсулата „Дракон“, която може да носи екипаж в космоса, вече е почти готова. Това му дава основание да планира изпращането на екипаж в орбита около Земята още до края на тази година.

Мъск също описа нов, необичаен тип кораб-дрон разработван от SpaceX, който може да бъде в помощ на капсулата на екипажа.

„Това е специален аеродинамичен обтекател във формата на лодка, нещо като гигантска ръкавица… Мисля, че може да е в състояние да „хване“ при нужда капсулата…“

По повод закачката да изпрати с първия полет на новата ракета Falcon Heavy и автомобил – Tesla Roadster с кукла-водач, „Starman“, Мъск обясни, че костюмът на „Starman“ бил истински.

Наред с преодоляване на препятствията за осъществяване на първите пилотирани полети, Мъск заяви, че SpaceX също се движи напред с подготовката на кораба за Марс, известен като BFR. Тестването на BFR може да започне по-късно през тази година в съоръжението на компанията в Тексас, като ще се започне с къси полети от няколко мили в атмосферата и връщане на Земята.

Мъск не съобщи подробни срокове за евентуални мисии до Луната или Марс, но каза, че тест за изпращане в орбита около Земята на BFR може да се осъществи след три до четири години. Това означава, че SpaceX се отказва от „амбициозната си цел“ да лети с карго мисия до Марс още през 2022 г.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори