Слънчевата система – истинска аномалия (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Космическият телескоп „Кеплер“ е открил хиляди светове по време на своята четиригодишна мисия и по този начин е доказал, че нашата галактика е натъпкана с планети.

Но още по-необичайно е това, което „Кеплер“ е разказал за нашата собствена звездна система – всъщност на фона на останалите открити планети Слънчевата система представлява истинска аномалия.

Този факт се вижда прекрасно в анимацията „Планетарий Кеплер IV“, създадена от Итън Крусе, аспирант от катедрата по астрономия при Вашингтонския университет.

В нея Крусе сравнява орбитите на стотици екзопланети от базата данни на „Кеплер“ с нашата собствена Слънчева система, която на анимацията е представена вдясно, и веднага се хвърля на очи.

Анимацията показва сравнителния размер на Кеплеровите планети (макар, разбира се, те да не са в мащаба на съпоставимите с тях звезди), както и температурата на тяхната повърхност.

На анимацията много ясно се вижда колко странна изглежда Слънчевата система на фона на другите системи. Преди началото на мисията „Кеплер“ през 2009 година астрономите смятали, че повечето екзопланетни системи може да са устроени на принципа на нашата – малки скалисти планетки близо до центъра, огромни газови гиганти в средата и ледени късчета камъни по периферията. Но се оказало, че всичко е устроено доста по-причудливо.

„Кеплер е открил „горещи Юпитери“ – огромни газови гиганти, които практически докосват звездите в системите. Както обяснява самият Крусе, „устройството на „Кеплер“ диктува това, че той доста по-добре засича планети с по-компактни орбити. В по-малките системи планетите кръжат по орбити по-бързо, затова телескопът много по-лесно ги открива“.

Разбира се, аномалността на Слънчевата система на общия фон може да е поради това, че нашите знания за останалите системи още не са достатъчни, или затова, че, както стана ясно по-горе, ние основно забелязваме по-малки системи с бърза периодичност на движението.

И все пак „Кеплер“ вече е открил 685 звездни системи и нито една от тях не прилича на нашата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори