Слънцестоене и пълнолуние за първи път съвпадат от 49 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

visitfinland.com
Антония Михайлова


Какви астрономически събития ще ни зарадват това лято?

Ето списък с впечатляващите небесни представления, които не бива да се пропускат.

20 юни: пълнолуние и слънцестоене

В нощта на 20 срещу 21 юни ще станем свидетели на събитие, което не сме виждали от 1967 година – пълнолуние едновременно с лятното слънцестоене.

В първите часове на 21 юни Слънцето ще достигне най-високата си точка в Северното полукълбо, отбелязвайки началото на северното лято и най-ниската точка в Южното полукълбо, където ще даде старта на южната зима.

12 часа преди това Луната ще достигне пълна фаза и същата нощ ще се търкулне кръгла на небето. За последен път двете астрономически събития са съвпаднали преди 49 години на 22 юни 1967 година. Следващия път това ще се повтори след 46 години – на 21 юни 2062 година.

Защо слънцестоенето и пълнолунието съвпадат толкова рядко? Пълнолунията се случват често в периода между 20 и 22 юни, но моментът на лятното слънцестоене също се променя в този промеждутък, затова съвпаденията са толкова редки.

Метеорните потоци Южни и Северни Делта-Аквариди

Астрономически феномен „две в едно“ – два метеорни потока ще се леят от една и съща област на нощното небе почти едновременно.

Южните Делта-Аквариди, които малко по-добре ще се виждат в Южното полукълбо, ще достигнат своя пик на 28 и 29 юли.

Северните Делта-Аквариди ще достигнат кулминация малко по-късно заедно с Персеидите.

11–12 август: Персеиди

Ако Делта-Акваридите ви се видят недостатъчно богати на „падащи звезди“, не се притеснявайте. Просто почакайте Персеидите – един от най-красивите и любими потоци през годината. „Звездопадът“ ще „лее“ около 100 метеора в час. Персеидите са толкова ярки, че често се виждат дори в замърсените градове.

27 август: съединение на Венера и Юпитер

Вечерта на 27 август Венера и Юпитер ще се наблюдават една до друга в западната част на небето.

1 септември: слънчево затъмнение в Африка

В продължение на три часа Луната ще преминава пред Слънцето по време на слънчевото затъмнение. Луната ще бъде само на пет дни от апогея – най-далечната точка от Земята. Когато Земята, Луната и Слънцето се подредят в линия на 1 септември, Луната ще покрие голяма част от Слънцето, образувайки така наречения огнен пръстен.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори