Солариумите са по-опасни, отколкото си мислим

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учените и преди са казвали, че изкуственият загар е опасен за здравето, но не са предполагали колко точно. Пристрастието на хората към изкуствения тен отдавна предизвиква загриженост сред медиците. Междувременно учените са получили данни, че опасността за здравето на кожата е била недооценена.

Експерти са установили, че рискът от развитие на рак при тези, които се сдобиват с шоколадов тен в солариума, е два пъти по-висок в сравнение с тези, които загарят под жарките лъчи на слънцето.

Изследователите тествали нивото на ултравиолетово излъчване на 400 солариума из цяла Великобритания. В резултат открили, че девет от десет превишават безопасната норма два пъти.

„Появата на мощни ултравиолетови лампи заедно с нежеланието на производителите на солариуми да спазват установените норми и да регулират тяхната безопасност поставя хората пред още по-голям риск от развитие на рак на кожата, отколкото смятахме по-рано”, казва проф. Хари Мозли от университета на Дънди (Шотландия).

„Надяваме се, че тези данни ще накарат хората да се замислят два пъти, преди да тръгнат към солариума, тъй като не може да са сигурни каква доза ултравиолетово излъчване получават”, добавя експертът.

Проведени по-рано изследвания показали, че рискът да се заболее от меланома при хората на възраст до 35 години, които ходят на солариум, се повишава на 87%. Също учените са забелязали, че посещението на солариум предизвиква зависимост, подобна на наркоманията или алкохолизма. Освен това любителите на изкуствен загар два пъти по-често страдат от депресии и тревоги. Според изследователите това отчасти се обяснява с пристрастието им към изкуствения тен – апаратът им дава усещане за комфорт, увереност и защитеност.

Световната здравна организация везе е поставила солариума към цигарите в списъка на най-опасните фактори, които провокират онкологични заболявания. Над десет страни по света, включително Франция, Германия, Финландия, Великобритания и някои американски щати, са приели закон, забраняващ на младите хора до 18 години да посещават солариуми.

Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори